V ODS hrozí rozkol, střední Čechy budou volit nového lídra

Praha - Středočeská ODS bude na sobotním regionálním sněmu v Mladé Boleslavi volit nové vedení. Funkci krajského předsedy již nebude obhajovat poslanec a bývalý ministr Petr Bendl, který vedl vlivnou organizaci občanských demokratů od roku 2007. Nejvíc nominací od oblastních sněmů na tento post získal ekonom Jan Skopeček, který mimo jiné pracoval jako ekonomický poradce bývalého prezidenta Václava Klause.

Nominační matematiku je ale nutné brát s rezervou. O předsedovi středočeské ODS totiž definitivně rozhodne až sobotní regionální sněm, kde budou kromě zvolených delegátů oblastních sdružení hlasovat někteří poslanci, senátoři, krajští zastupitelé a členové výkonné rady ODS, kteří do dosavadního nominačního procesu nezasáhli.

Otázkou také je, jestli delegáti oblastí podpoří kandidáty, které si zvolili. Hlasování totiž bude tajné. "Jedna věc jsou nominace na oblastních sněmech, druhá věc je samozřejmě rozhodování delegátů na místě. Jdu tam samozřejmě s ambicí uspět a ne že bych šel do nějakého prohraného souboje," řekl ČTK Skopeček.Podle některých zdrojů ČTK by mohl být mírným favoritem volby primátor Nwelati. "Myslím si, že teď je čas na to, aby střední Čechy byly jako jeden muž a jedna žena," řekl Nwelati, který tím zřejmě narážel na dřívější napjaté situace uvnitř středočeské ODS, kde se často tvořila dvě křídla, která proti sobě bojovala.

V srdci Čech vznikl protinečasovský postoj

Při poslední volbě krajského předsedy před dvěma lety šlo například o přívržence Bendla, který jen velmi těsně o šest hlasů porazil svého vyzyvatele Petra Tluchoře. Bendla na sněm přijel podpořit tehdejší premiér a předseda ODS Petr Nečas, Tluchoř a jeho křídlo naopak reprezentovalo "protinečasovský" postoj. Rozdělení středočeské ODS na dvě silná křídla bylo zřejmé také při letošní volbě lídra kandidátky do předčasných voleb, kde byl Bendl do čela těsně zvolen až po 5,5 hodinách v posledním možném kole hlasování.

Středočeští občanští demokraté budou také rozhodovat o svých zástupcích v celostátním vedení strany. Bendl zřejmě bude kandidovat do výkonné rady ODS, kam získal nominaci od oblastní organizace z Rakovnicka.

Oblastní sněmy středočeské ODS podle zjištění ČTK zatím spíše preferují na post předsedy strany exministra školství a bývalého rektora Masarykovy univerzity Petra Fialu, jehož podpořila například ODS na Kutnohorsku, Kolínsku, Nymbursku, Berounsku nebo Příbramsku.

Přesun do Olomouce potvrzen

Lednový kongres Občanské demokratické strany se bude konat na stejném místě, kde byla ODS před téměř 23 lety založena. Nedávné zasedání výkonné rady potvrdilo návrh grémia na přesun původně schváleného pražského kongresu do Olomouce, a to do zrenovovaných prostor bývalého hotelu Sigma. Termín 24. kongresu zůstává nezměněn, tedy 18. a 19. ledna; kongres bude zároveň nejúspornější obdobnou akcí ODS v posledních letech.

„Těší mě, že přesunem do Olomouce získává 24. kongres ODS velkou symbolickou hodnotu tím, že se vrací přímo tam, kde o vzniku Občanské demokratické strany rozhodli její první zástupci," zdůrazňuje Martin Kuba, úřadující předseda ODS.

"Musí dát veřejnosti jasný signál, že ODS má chuť se změnit a hledat zpět cestu k voličům. Nové vedení musí okamžitě začít přípravou na volby do Europarlamentu a následně na zmíněné komunální. Z mého pohledu právě ty jsou pro budoucnost strany klíčové. Pokud si někdo v ODS dnes myslí – prohráli jsme parlamentní volby, vyhrajeme komunální –, jak se v české politice v minulých letech často stávalo, tak to vůbec neplatí. Strana musí jako celek začít naplno pracovat, zastavit prudký pokles a ukázat alespoň minimální růst," řekl Kuba v rozhovoru pro deník Právo.

Kuba dále prohlásil: "V členské základně vládne určitý pocit frustrace. Ukazuje se, že dlouhodobé trendy poklesu byly jednoznačné a ještě částečně dobíhají. Řada členů se s tím stále ještě nevyrovnala a pro ODS je to velmi složité období. Na druhou stranu zaznamenávám při návštěvě oblastí i regionů pozitivní signály. Lidé nerezignovali, scházejí se na debatních sněmech a budoucnost strany jim není lhostejná. Diskutují o ní, a to je první krok, jak se z obtížné situace postupně, samozřejmě dlouhodobě, dostat, aby se značka ODS vrátila, kam patří, a straně se dařilo."

Díky přesunu do Olomouce se ještě více sníží náklady na konání 24. kongresu. Vedení občanských demokratů už rozeslalo pozvánky delegátům, oficiální pozvánku hostům plánuje rozeslat v prvním novoročním termínu.

Související

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.
Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

Více souvisejících

ODS Petr Bendl Kuba

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy