Rusnok o nahrávce "Ty vole...": Byla nelegální a je to špehování

Praha – Končící premiér Jiří Rusnok se na konci období dostal na titulní stránky kvůli nahrávce rozhovoru, na které s kolegy mezi jednáním v poslanecké sněmovně rozebírají, kdo by měl jet na pohřeb Nelsona Mandely. Podle Rusnoka má celá kauza jen odpoutat pozornost od větších problémů.

„Já se za to nestydím, nic jiného jsem neřekl. V českém prostoru má pokrytectví velké zastání," odpověděl na divácký dotaz Rusnok v Hyde Parku. Podle něho se nahrávkou zabývají jen milovníci skandálů a pobuřujících titulku. „Představte si, že dám kameru a mikrofony k vám domů a budu poslouchat, co si říkáte," reagoval na dotazy moderátora Klepetka dosluhující premiér. Moderátor politika upozornil, že nahrávka vznikla na půdě Poslanecké sněmovny, ne nikde v soukromí. „Bylo to o přestávce, mimo jednání. V tu dobu mají být mikrofony vypnuty. Je evidentní, že je to nahrávka, která je nelegálním špehování lidí a zneužívání těchto věcí," bránil se Rusnok. Dodal také, že se celá událost moralisticky přehání. „Ale prosím vás, nechte toho, je to trapas. Normální lidi vám řeknou, že je to trapas, co tady předvádíte. Je to normální české pokrytectví," osočil se na moderátora Klepetka kvůli otázkám o nahrávce Rusnok. „Politická reprezentace je odrazem národa," bránil se v ČT Rusnok.

Někteří diváci Hyde Parku s Rusnokem souhlasí. „Skládám poklonu panu Rusnokovi, že se nenechal vyvést z rovnováhy povýšeneckým a až arogantním chováním redaktora pořadu," komentoval výkon moderátora na sociální síti divák Roman Mertlík. „Mne zklamal hlavně pan moderátor. Ani na tenhle pořad už koukat nebudu," napsala na Facebooku divačka Hana Pertlová. Na facebookové stránce pořadu se strhla divoká diskuse o zaujatosti a nezaujatosti českých médií. Někteří diskutéři ale viděli chybu spíše na druhé straně stolu. „Je stejný jako jeho kamarádíček soudruh prezident. Neměl jsem o něm iluze. Že jsou v jeho vládě neschopní a nekompetentní lidé mne nepřekvapujíce. Podobně tak jeho řeči o Mandelovi. Nicméně nejvíce mne zklamal projevem o Akademii věd, z toho se mi chce zvracet," nebral si servítky s premiérovým vystoupením diskutér Vítězslav Škorpík.

Související

Miroslav Kalousek

Česko musí škrtat, jinak zbankrotuje, řekl Kalousek. Rusnok navrhl zmrazení důchodů

Schválený schodek letošního státního rozpočtu ve výši 295 miliard Kč neodpovídá realitě a bude výrazně vyšší, shodli se v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce bývalí ministři financí. Předpokládané příjmy rozpočtu budou podle nich nižší o desítky miliard korun, například z tzv. windfall tax nebo z prodeje emisních povolenek. Tvrdí, že Česko musí začít škrtat, jinak mu hrozí bankrot, a řešení vidí například ve zmrazení nákladů na platy státních zaměstnanců nebo na důchody.
Miloš Zeman

Zeman přiznal, že chtěl Česko přiblížit prezidentskému systému

Při jmenování úřednické vlády Jiřího Rusnoka v roce 2013 šlo o snahu posunout Českou republiku k prezidentskému systému, řekl v televizi CNN Prima News v Partii Terezie Tománkové prezident Miloš Zeman. Končící prezident se domnívá, že po schválení přímé volby prezidenta by měly být rozšířeny kompetence hlavy státu.

Více souvisejících

Jiří Rusnok (guvernér ČNB) hydepark

Aktuálně se děje

před 53 minutami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Trumpova ex-asistentka Hope Hicksová vypovídá. Měla popřít aféru Stormy Daniels

Trumpova bývalá hlavní asistentka Hope Hicksová v pátek vypověděla, že jí v posledních dnech prezidentských voleb v roce 2016 sdělil, aby popřela, že by měl sexuální vztah s pornohvězdou Stormy Danielsovou.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy