Špidla bude Sobotkovým šéfporadcem, do vlády nemíří

Praha - Bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla přijal nabídku pravděpodobného příštího šéfa vlády Bohuslava Sobotky, aby se stal jeho šéfporadcem. Špidla, který byl v užším výběru kandidátů na ministra práce a sociálních věcí, tak nakonec ve vládě nebude, napsal server iDnes.cz s tím, že cesta do vlády se tak zřejmě otevřela radnímu z Vysočiny pro sociální a rodinnou politiku Petru Krčálovi.

"Ano, je to tak. Chci využít jeho zkušeností bývalého eurokomisaře a bývalého předsedy vlády," řekl serveru iDnes k budoucímu Špidlovu působení Sobotka. Špidla, který již před časem ministerstvo práce vedl, po dnešní večerní schůzce se Sobotkou řekl, že vyjádření k personálním otázkám ponechává na Sobotkovi. Už dříve Špidla uvedl, že ví, kdo ministerstvo povede.

Krčál dnes uvedl, že zatím nemá žádnou další konzultaci domluvenou. Pokud by se uskutečnila, musela by být podle něho do neděle, když v pondělí má být podepsána koaliční smlouva. "Musela by být, určitě ano," řekl Krčál ČTK k tomu, jestli si myslí, že je možné, že by ho Sobotka navrhl bez další osobní schůzky. Mluvil s ním prý asi týden před Vánoci o situaci v resortu ministerstva práce a sociálních věcí.

Sobotka se dnes již sešel s pravděpodobným ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a hlavním kandidátem na zdravotnictví Svatoplukem Němečkem, který je prý připraven se vedení resortu ujmout. S dvojicí dalších pravděpodobných ministrů - Lubomírem Zaorálkem (zahraničí) a Milanem Chovancem (vnitro) - se šéf největší parlamentní strany viděl již na ranním grémiu.

Za příštím premiérem dnes zamířili i pravděpodobný budoucí ministr školství Marcel Chládek a senátor Jiří Dienstbier, který by měl být kandidátem na ministra pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti. Dienstbier uvedl, že obsah schůzky byl důvěrný.

"Co se týče personálních věcí, nemohu nic potvrdit ani vyvrátit. Ta informace přijde od pana předsedy Sobotky v momentě, který on zvolí, myslím, že to bude v pondělí po podpisu koaliční smlouvy," řekl novinářům Dienstbier. Nemá podle něho smysl mluvit o tom, zda by byla jeho případná nominace průchozí přes prezidenta Miloše Zemana. "Pokud tady nejsou ústavní nebo zákonné překážky, tak prezident nemůže bezdůvodně odmítnout jmenování. Samozřejmě otázka je, jestli vůbec jmenuje předsedu vlády, ale skoro už by bylo načase," podotkl Dienstbier.

Že se dnes setkával s budoucími ministry, Sobotka nechtěl novinářům úplně potvrdit. "Sem přicházeli různí lidé, někteří z nich by mohli být členy nové vlády," uvedl jen. Odpoledne se v Lánech sešel prezidentem Milošem Zemanem, kterému předal seznam kandidátů na ministry. Zda měl vůči některým Zeman výhrady, Sobotka ani prezident nesdělili. Již dříve přitom Zeman řekl, že by nesouhlasil s kandidátem hnutí ANO Martinem Stropnickým jako ministrem obrany, na kterého je stále navrhován. Zeman by mohl mít výhrady i vůči dalším kandidátům; kvůli dřívějším neshodám například se Špidlou či se Zaorálkem.

Špidla uvedl, že o takových věcech nepřemýšlí, protože předpokládá, že lidé v ústavní funkci se budou chovat v souladu s ní. "Tam nějaké řešení nějakých osobních záležitostí prostřednictvím funkce prezidenta rozhodně není součást ústavního slibu," řekl. Špidla prý nelituje toho, že před druhým kolem prezidentské volby Zemana nepodpořil, je to podle něho součástí historie.

Související

Vladimír Špidla /ČSSD/

Do Senátu za ČSSD bude v Praze expremiér Špidla

ČSSD vysílá do senátních voleb v obvodu Praha 11 bývalého premiéra Vladimíra Špidlu, v Praze 10 sociálního pracovníka Štěpána Kavuru a v Praze 6 vysokoškolského pedagoga Petra Pavlíka. Na tiskové konferenci to dnes kandidáti řekli novinářům. Zároveň představili svá volební témata a vyjádřili se kriticky k současné vládě, která podle nich nedostatečně řeší zejména sociální témata.
Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Situace nevyžaduje nouzový stav, řekl Jurečka. Byl by pro testy ve firmách

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky aktuální koronavirová situace nevyžaduje nouzový stav, zatím stačí nástroje pandemického zákona. Řekl to dnes v pořadu Partie Terezie Tománkové v CNN Prima News. Někdejší premiér Vladimír Špidla (ČSSD) očekává, že se během několika týdnů situace stane tak vážnou, že bude nouzový stav rozumným řešením.

Více souvisejících

Vladimír Špidla Bohuslav Sobotka Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy