Krčál /ČSSD/ se vzdal nominace na ministra, Sobotka hledá náhradu

Praha - Radní kraje Vysočina Petr Krčál, který se měl v nové vládě stát ministrem práce a sociálních věcí, se nominace kvůli vážným osobním důvodům vzdal. Oznámilo to dnes tiskové oddělení ČSSD. Krčálovi tragicky zemřel bratr a manželka podstoupila léčbu onkologického onemocnění. Krčál se chce nyní věnovat rodině. Předseda ČSSD a budoucí premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že rozhodnutí respektuje. Nového kandidáta chce představit do konce týdne.

"Důvodem je tragická smrt bratra Jiřího, která velmi zasáhla moji rodinu. Tato bolavá událost se mimo jiné podepisuje na zdravotním stavu mých rodičů, kteří se v tuto chvíli neobejdou bez zvýšené a pravidelné péče. Oporou rovněž musím a chci být své ženě, která nedávno ukončila léčbu onkologického onemocnění," uvedl v prohlášení Krčál. Budoucí vládě popřál vše dobré a úspěch.

Sobotka důvody uznal a vyjádřil lítost nad tragickou událostí. "Funkce ministra vyžaduje plné nasazení a soustředění, o minulou vládou zničeném ministerstvu práce a sociálních věcí to platí dvojnásobně," uvedl šéf ČSSD. Nového kandidáta chce představit do konce týdne.

Sociální demokraté při hledání kandidátů uvažovali o stínovém ministru práce a sociálních věcí Romanu Sklenákovi nebo o jeho kolegovi ve stínové vládě Vladimíru Špidlovi, který se zabývá životním prostředím. Toho pak Sobotka představil jako svého šéfporadce. Bývalý předseda ČSSD a později i eurokomisař patřil mezi hlavní osoby, které se postavily proti Zemanovi již v roce 2003 a zařídily tak, že se tehdy nestal prezidentem. Volby místo něj vyhrál Václav Klaus.

Krčál (49) absolvoval elektrotechnické učiliště (1982), později složil maturitu (1988). Vystudoval sociální pedagogiku na zlínské Univerzitě Tomáše Bati (2007) a andragogiku na Univerzitě Jana Ámose Komenského (2009). V současnosti působí jako zastupitel a radní Kraje Vysočina odpovědný za sociální oblast (od 2008) a od listopadu 2013 je předsedou krajské organizace ČSSD na Vysočině. Členem ČSSD je od roku 1996, působil mj. jako místopředseda jihomoravské organizace (v 90. letech) nebo šéf žďárské okresní organizace; v letech 2002 až 2010 byl zastupitelem obce Polnička, kde působil i jako radní.

Související

Petr Krčál

Exministr Krčál opsal i část své diplomové práce

Praha - Úvodních 17 stran diplomové práce Petra Krčála (ČSSD) je totožných s jeho bakalářskou prací. Kvůli podezření z plagiátorství při sepsání bakalářské práce Krčál tento týden rezignoval na pozici ministra, poté se vzdal i stranických funkcí.

Více souvisejících

Petr Krčál Ministerstvo práce a soc. věcí ČSSD

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy