Dusno v koalici: Bělobrádek hrozí vládě kvůli lustračnímu zákonu

Praha - Křesťanští demokraté budou případné hlasování koaličních partnerů pro zrušení lustračního zákona považovat za porušení koaliční smlouvy. Podobný návrh je pro lidovce zcela nepřijatelný. Zákon mástále smysl a měl by nadále platit, řekl dnes předseda strany Pavel Bělobrádek. Podle šéfa sociálních demokratů a premiéra Bohuslava Sobotky budou poslanci ČSSD v otázce zrušení lustračního zákona hlasovat volně.Hnutí ANO bude nejspíš proti zrušení lustrací. Zrušení lustračního zákona navrhli komunisté.

"Takovýto návrh je pro nás zcela nepřijatelný. KDU-ČSL pro zrušení lustračního zákona hlasovat nebude," uvedl Bělobrádek. "Přímo tento zákon v koaliční smlouvě není, ale principiálně bychom to považovali za obejití nás jako lustračního zákona," upřesnil předseda lidovců.

Kvůli hrozbě porušení koaliční smlouvy nebude ČSSD dávat doporučení, aby její poslanci pro zrušení zákona nehlasovali. "Já bych to neviděl tak dramaticky. Předpokládám, že klub sociální demokracie bude mít v této věci volné hlasování," napsal v sms zprávě ČTK Sobotka.

Bělobrádek řekl, že od předsedy koaličního hnutí ANO Andreje Babiše slyšel,že pro zrušení lustračního zákona hlasovat nebude. Lídr KDU-ČSL proto předpokládá, že ani další poslanci hnutí pro zrušení normy ruku nezvednou.

To posléze víceméně potvrdil šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Na tiskové konferenci po jednání klubu uvedl, že strana závazné stanovisko zatím nemá. Je ale toho názoru, že klub zrušení lustračních zákonů nepodpoří, i kdyžvěc není taxativně stanovena v koaliční smlouvě. "Já předpokládám, že vtomto bude náš poslanecký klub jednotný a nikdo z našich poslanců nebude hlasovat pro zrušení lustračního zákona," nechal se slyšet.

Lustrace jsou koulí na noze

Rušení lustračního zákona navrhli v Poslanecké sněmovně komunisté. Podle nich zákon dávno pozbyl smyslu. "Je určitou koulí na noze dalšího demokratického vývoje," řekl dnes ve Sněmovně předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Markéta Semelová 28. listopadu 2013 na TV Prima řekla: "Připomenula bych i to – promiňte mi tu paralelu – že trestní zákon zná promlčení nebo zahlazení odsouzení. A za tu dobu by i případná protiprávní jednání – podtrhuji slovo protiprávní, nikoli protimorální – byla zahlazena, i kdyby šlo o nejzávažnější trestné činy. Lustrační zákony také nikdy nebyly v souladu s ústavním pořádkem České republiky. Vyřazovaly a stále vyřazují ze společnosti velkou skupinu občanů ne proto, že by něco spáchali, něco provedli, někomu ublížili, ale proto, že byli na nějakých seznamech. A dobře víme, že ti, kteří se bránili, u soudu většinou uspěli. Tyto zákony prostě nemají v našem právním řádu místo. Byli jsme opakovaně upozorňováni Radou Evropy, jejími orgány, i nevládními organizacemi, které se zabývají ochranou lidských práv, na to, že tyto zákony skutečně nemají v právním řádu místo. A já se domnívám, že už je konečně čas, a snad i společenská atmosféra na to, abychom se s nimi vypořádali. Připomeňme i to, že ke zrušení lustračních zákonů vyzvala už v roce 1992 Mezinárodní organizace práce, zaslala dopis tehdejší vládě ČSFR, aby tento zákon jako diskriminační zrušila."

Opoziční pravicová ODS po jednání svého klubu uvedla, že její poslanci pro návrh ruce nezvednou. Zrušení lustračního zákona nepodpoří ani Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, řekli dnes novinářům jeho zástupci.

Lustrační zákon stanoví podmínky, které musejí splňovat zájemci o výkon funkcí v orgánech státní správy, v justici, armádě a veřejnoprávních médiích, v podnicích s většinovou účastí státu nebo v České národní bance. Norma zakazuje v těchto oblastech působit lidem, kteří byli v letech 1948 až 1989 příslušníky nebo spolupracovníky StB, angažovali se minimálně v okresních výborech komunistické strany, v Lidových milicích nebo studovali alespoň tři měsíce na vysokých školách někdejší sovětské tajné policie KGB. Lustrační osvědčení vydává ministerstvo vnitra.

Podobnou lustrační normu schválila o půl roku později Česká národní rada, i pro službu u policie, ve vězeňství a na ministerstvu vnitra. Oba zákony měly platit pět let, jejich účinnost však byla prodloužena nejprve v říjnu 1995 o čtyři roky a koncem roku 2000 bylo omezení jejich platnosti zrušeno úplně.

Související

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Komise nemá indicie, že by BIS postupovala nezákonně, uvedl Bělobrádek

Sněmovní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) nemá žádné indicie, že tato zpravodajská služba postupovala nezákonně. ČTK to po dnešní schůzi řekl předseda Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Členové se po více než roce vrátili k obvinění prezidenta Miloše Zemana, že ředitel BIS Michal Koudelka nařídil v minulosti odposlechy lidí z jeho nejbližšího okolí, a odposlouchávána tak byla i hlava státu. Na jednání komise o tomto tématu upozornil server Lidovky.cz.

Více souvisejících

Pavel Bělobrádek Lustrační zákon koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 20 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 50 minutami

před 50 minutami

před 51 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

Rusko vydalo zatykač na Volodymyra Zelenského

Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská státní agentura TASS s odvoláním na záznam v policejní databázi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy