Zeman je samolibý, znělo sněmovnou. Jmenování profesorů bude

Praha - Pravomoc jmenovat profesory z prezidenta na předsedu Senátu nepřejde. Sněmovna zamítla už v dnešním úvodním čtení novelu bývalé úřednické vlády, která to předpokládala. Prezident Miloš Zeman se chce pravomoci vzdát po loňských sporech kolem jmenování akademika Martina C. Putny. Podle poslanců, kteří vystoupili v dnešní debatě, by si ale měl kompetenci ponechat. Na jmenování nyní čeká 85 kandidátů na profesory. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ČTK v reakci na rozhodnutí Sněmovny sdělil, že Zeman čekající profesory jmenuje. Dekrety jim pak předá ministr školství.

Ovčáček dodal, že Zeman takový postup již dříve avizoval. Kdy Zeman profesory jmenuje, předjímat nechtěl. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) dnes v rádiu Impuls řekl, že by chtěl celou záležitost vyřešit nejpozději do konce března. Dodal ale, že toto řešení je jen provizorní. Změnu jmenování by chtěl řešit coby součást takzvané velké novely vysokoškolského zákona. Tu plánuje připravit do konce roku, do té doby by tak zřejmě profesorský dekret podepisoval Zeman.

Ministr má nyní připraveny další varianty řešení. Neopustil ani dnes zamítnutý návrh, že by profesory jmenoval předseda Senátu. Mohl by je prý ale jmenovat i ministr školství. Další možností je, že by si profesory jmenovaly samy vysoké školy.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) přistoupila ČSSD k novele zodpovědně a chtěla problém se jmenováním profesorů řešit. I Sobotka si dovede představit, že by profesory v budoucnu jmenoval buď prezident, nebo předseda Senátu, nebo ministr školství.

Někteří poslanci Zemana ostře kritizovali

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg dnes prohlásil: "Kdyby kdokoliv z nás vzal někoho za rukojmí a vydíral úřady a instituce, byl by právem obžalován, odsouzen a s pomocí Boží zavřen. Když však někdo bere vysokoškolské profesory jako rukojmí pro prosazení svých cílů (...), tak zde o tom vedeme vážnou debatu, místo abychom řekli, že na vydírání nepřistoupíme."

Komunista Miroslav Grebeníček podotkl, že přímá volba vymezení prezidentových pravomocí nezměnila a hlava státu je povinna tento stav respektovat. Kandidáti na profesory jsou podle Grebeníčka vystaveni "nepochopitelné samolibosti hlavy státu".

Jeho projev předznamenal neobvyklou konstelaci, kdy konzervativní komunista Grebeníček hlasoval na rozdíl od většiny svých stranických kolegů po boku pravicové opozice a vládních křesťanských demokratů, všímá si server iDnes.cz.

"Změnu kompetencí pokládáme za nevhodnou," řekla Anna Putnová (TOP 09 a Starostové). "Od loňského léta se diskutuje o formě jmenování profesorů na vysokých školách. Univerzity předaly MŠMT návrhy na jmenování více než osmi desítek profesorů, kteří úspěšně prošli řízením na jmenování profesorů na českých vysokých školách. Neochota pana prezidenta Zemana ke jmenování zavdala podnět k přípravě novely vysokoškolského zákona, který by měnil pravidla jmenování. V současné době je však vysokoškolský zákon platný a tudíž tito čekatelé právem očekávají, že budou v souladu se zákonem jmenováni. Nejedná se pouze o osobní záležitost profesorů. Je to zásadní otázka rozvoje vysokých škol, akreditací studijních oborů či vyhodnocování kvality vysokých škol," řekla už 9. února Putnová.

Za zbytečnou označil novelu nezařazený Jiří Pospíšil. Upozornil na to, že prezident by se taky mohl do budoucna rozhodnout, že nebude jmenovat generály, soudce nebo předsedy soudů.

Na profesorský titul dle ministerstva čeká 85 docentů.

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr Miloš Zeman Miroslav Grebeníček

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 52 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy