Nehoráznost, Semelová patří před soud, tvrdí profesor Knížák

Praha - Komunistická poslankyně Marta Semelová za svůj výstup v pořadu Hyde Park dne 13. února schytává tvrdou kritiku ze strany politiků i veřejnosti. Svůj názor na ni má i bývalý rektor Akademie výtvarných umění a někdejší generální ředitel Národní galerie v Praze Milan Knížák.

Semelová mimo jiné v pořadu pochybovala o tom, zda přiznání Horákové, popravené za komunistického režimu, bylo vynucené. Její výroky však přiměly Knížáka, aby se ke komunistce vyjádřil na svém webu.

"Tento pořad s postkomunistickou poslankyní Martou Semelovou byl ukázkou projevu politické lůzy. Tato poslankyně KSČM veřejně demonstrovala až fanatickou lásku k totalitnímu režimu a jeho představitelům a používala lživé informace, aby se tak zalíbila určité části naší populace. Prožil jsem 50 let v totalitním režimu a proto vím z vlastní zkušenosti, jak zločinný a pokleslý komunistický režim byl. Pokládám za nejhorší, že bral lidem důstojnost i když tvrdil, že „člověk to zní hrdě". Lež měl komunistický režim ve štítu," tvrdí profesor.

Podle něj je ostuda a tragédie, že lidé jako Semelová působí v Parlamentu zasluhují se o osud naší země. "Její nehorázná prohlášení o invazi „spřátelených armád", o zločinu na Miladě Horákové a popírání pronásledování statisíců lidí jsou zločinem, který špiní všechny ty, kteří pod komunistickou totalitou trpěli. Smetla se stolu vraždy na hranicích, nezákonné popravy a věznění i každodenní šikanu všech, kteří neprovolávali slávu komunistickému režimu," dodává Knížák.

Bývalý ředitel se domnívá, že by Semelová měla za svá solova stát před soudem. "Marta Semelová by se měla podle našich zákonů zodpovídat za svá tvrzení před soudem. Současní zákonodárci si hrají na hlídací psy demokracie (alespoň jejich část), ale k takovýmto činům mlčí," píše rozhořčený Knížák.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Nestydatý Babiš. Jak si tohle může dovolit? Známý umělec se pořádně naštval

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nechal slyšet, že by předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj měl rezignovat na svou funkci, pokud by byl obviněn v současném vyšetřování možné korupce v tendru na mýtné. Jeho slova vytočila českého výtvarníka a bývalého šéfa Národní galerie v Praze Milana Knižáka.

Více souvisejících

Milan Knížák Marta Semelová Komunismus

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 58 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy