To, že je někdo odborník, neznamená, že umí učit. Pedagogické minimum je nutnost, říká odborář

Praha – České školství stojí před problémem. Více než sedmnáct tisíc učitelů nemá potřebné vzdělání, které přikazuje zákon. Někde je možné udělat výjimku, i tak zřejmě někdo bude muset odejít, říká o celé situaci předseda školských odborů František Dobšík.

„To je regionální problém. A problém jednotlivých škol. Jsou školy, které jsou plně kvalifikované a učí tam ti, kteří tu odpovídající kvalifikaci mají. Bohužel jsou školy, kde je až třicetiprocentní nekvalifikovanost a to se musí rozklíčovat, jak těm školám pomoct nebo těm, kteří by chtěli začít studovat. Ti, kteří nebudou chtít a tak dále, tak ti asi problém mít budou," popsal současnou situaci na Radiožurnálu odborář.

Problém podle Dobšíka spočívá ve špatném financování školství. „My jako odbory říkáme dlouhodobě, že o to povolání a o tu profesi není zájem, protože je finančně podhodnocena," vysvětloval odborář, proč je učitelů nedostatek, přestože každý rok Pedagogické fakulty absolvují stovky studentů. Proto odbory jednají o zvýšení platů učitelů.

Dobšík proto jedná s ministrem školství Marcelem Chládkem o výjimkách pro ty, co mají ve školství dlouhou praxi. „Je otázka, co to je, že má dostatek praxe. Když tento zákon vznikl, tak se předpokládalo, že právě tito lidé by měli znát didaktické postupy, metodiku těch předmětů, protože neznamená, že jsem odborník, že i dokážu tu svou odbornost na ty žáky přenést," uvedl Dobšík s tím, že místo pedagogického vzdělání by stačilo absolvovat jen pedagogické minimum.

Ani to ale někteří učitelé neučinili. „Doplňkové pedagogické studium, které je řádově v té nejmenší formě 120 hodin, se dá v současné době dělat i elearningem. Takže tam si myslím, že je to spíš od člověka jakési pohrdání tou pedagogikou," myslí si odborář.

Výjimka by se zřejmě týkala také lektorů jazyků, kteří jsou rodilí mluvčí. „Myslím, že určitě budeme chtít najít ten kompromis, aby se české školství nezbavovalo těchto odborníků. Mít kontakt s rodilým mluvčím je určitě velmi důležité," dodal Dobšík.

Související

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Více souvisejících

Školství učitelé František Dobšík

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

včera

Německá vláda také povolí Ukrajině použít její zbraně k útokům v Rusku

Německá vláda povolí Ukrajině použít zbraně dodané Německem také k útokům proti vojenským cílům v Rusku. Uvedl to v pátek mluvčí vlády Steffen Hebestreit, píše agentura DPA. Stejný krok avizovaly i USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy