Dělnická strana šokuje: Ukrajinská krize nás špiní, za Tymošenkovou nestojíme

Praha - Nekompromisní postoj ke krizi na Ukrajině zaujímá Dělnická strana sociální spravedlnosti, která tvrdí, že celá situace je důkazem, že lze pomocí aktivního odporu dosáhnout změny. Zároveň se ohradila proti nařčení, že by do České republiky pozvala fašisty a vysvětluje, proč se domnívá, že situace na Ukrajině slouží ke špinění strany.

"Před několika dny jsem se dočetl, že naše strana pozvala do České republiky ukrajinské fašisty a banderovce, kteří se tak nechvalně zapsali do dějin Československa v období 2. světové války. K tomu musím ze své pozice uvést několik poznámek," píše na úvod svého vyjádření předseda strany Tomáš Vandas.

"Předně chci zdůraznit, že DSSS nikdy neospravedlní činy kohokoliv, kdo na našem území páchal zločiny proti lidskosti, bez ohledu na státní příslušnost. Dále jsme například odmítali požadavky na rušení tzv. Benešových dekretů, neboť je to pro nás uzavřená a neměnná kapitola," komentuje na stranickém webu Vandas činy minulé a přesouvá se do současnosti.

Podle něj přineslo dění na Ukrajině změny, s nimiž ne všichni souhlasí. "DSSS rozhodně nestojí na straně "revolucionářů" typu Klička, Jaceňuka či Tymošenkové, stejně ani tak nejsme na straně režimu oligarchů a korupčníků, což režim prezidenta Janukoviče zcela určitě byl," zaujímá nekompromisní postoj DSSS.

Dodává, že situace na Ukrajině je poučná, neboť dokazuje, že protesty, demonstracemi či aktivním odporem lze dosáhnout změny, která by byla potřeba i u nás. Zejména v případě kmotrů.

"Ukrajinské události jsou rovněž plné mediálních manipulací, lží a slov upravených k obrazu svému na každé straně barikády. Tím myslím, že mnohé nepokoje a střety mohli vyvolávat najatí provokatéři, kteří plnili svůj daný úkol," domnívá se předseda strany a dodává, že ani u nás to není jiné.

Vyjádřil se také k "pozvání fašistů", jak někteří označují jeho krok. "Předseda Pravého sektoru Jaroš se stal nyní zástupcem šéfa Národní bezpečnostní a obranné rady státu. Jedná se o významnou funkci ve výkonné moci. Jak to, že tedy Evropská unie a Spojené státy neprotestují, nehrozí ekonomickými sankcemi a ultimáty nové ukrajinské vládě, když takovou pozici zastává fašista a banderovec?" ptá se Vandas.

Související

Slovenský extremista Marián Kotleba

Bude Kotlebova strana rozpuštěna? Na Slovensku začal soud, Vandas se rozkřikuje

Slovenský nejvyšší soud dnes začal projednávat návrh generálního prokurátora Jaromíra Čižnára na rozpuštění krajně pravicové opoziční strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. Zástupce prokuratury se ve zdůvodnění návrhu zaměřil zejména na programové teze LSNS vůči početné romské menšině a na údajné snahy strany odstranit v zemi demokratický režim. Podle Kotleby neexistuje žádný důvod ke zrušení jeho strany. LSNS přišly podpořit desítky jejích sympatizantů včetně předsedy české Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáše Vandase.

Více souvisejících

Tomáš Vandas dsss dělnická strana

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy