Kovářová: V justici se musí propuštět

Praha - Snižování stavů v justičních institucích je nutné pro zefektivnění soudních procesů a také aby se ušetřilo. Shodli se na tom hosté nedělního diskusního pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

"Rozpočet celé justice na tento rok je 22 miliard korun. Obávám se však, že nám jej ministr financí Eduard Janota ještě seškrtá. Kvůli úsporám se letos nerozjíždí žádné nové projekty, které byly plánované. Justice jede z posledních peněz a nemá rezervu na to, kdyby se něco stalo," upozornila ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Pokud se má šetřit, tak by se mělo šetřit všude. "Za rok jsem propustila 10 procent lidí a dokážu si představit další snižování stavu na ministerstvu," řekla.

Pavel Baxa, předseda Nejvyššího správního soudu má podobný názor. Odhadl, že nynější počet 3079 soudců by se mohl snížit až na 2 500 ve prospěch odborného administrativního aparátu, který je levnější a přinesl by vyšší efektivitu. Soudci by nebyli zavaleni administrativou a mohli se věnovat své práci.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský by ponechal snižování počtu stavů soudců na biologickém faktoru. "Nikdo soudce nebude zbavovat jejich soudcovského mandátu," dodal.

Hosté pořadu dále komentovali aktuální předvolební sliby politických stran v oblasti justice. "Nic jsem od programů stran nečekal, a nic jsem se také nedozvěděl," řekl Baxa s tím, že strany žádné řešení nenabízejí, jsou v tomto ohledu bezradné a omezují se jen na hesla a výkřiky. "Neřešení systémových otázek zároveň umožňuje, aby justice fungovala tak, jak si někteří přejí," upozornil Baxa.

Podle Rychetského jsou největšími neduhy české justice nepředvídatelnost a délka soudních řízení.

Daniela Kovářová připomněla, že pro svého nástupce na ministerstvu spravedlnosti připravila desatero zásad, které nazvala Justice bez bariér. "Jsou to doporučení pro mého nástupce. Ať již bude z jakékoli strany, neměla by jeho stranická příslušnost mít žádný vliv na justici. Součástí je i návrh výživného a dalších opatření," řekla.

Hosté pořadu se shodli na tom, že by měla být posílena role a vážnost okresních soudů, kde by celý soudní proces měl začínat. Poté by bylo možné zrušit vrchní soudy. Daniela Kovářová uvedla, že vážnost okresních soudů by měla být zvýšena také proto, aby soudci neutíkali na prestižnější místa na vyšší úrovni soudů. Podle Kovářové stoupl průměrný počet případů na soudce za poslední čtyři roky o jednu třetinu, ministryně to přikládá vyšší důvěře lidí v justici.

Během diskuse se aktéři debaty dotkli také protikorupčního balíčku ministra vnitra Martina Peciny, který sněmovna projedná v úterý. Ministryně spravedlnosti Kovářová pro něj na hlasování ve vládě ruku nezvedla. "Podle mě je to krok zpátky, který navíc obsahuje protiústavní prvky," zdůvodnila svůj postoj Kovářová.

S balíčkem nejsou spokojení ani Rychetský a Baxa. "Byl bych zdrženlivý k tomu, aby se dopředu slibovala beztrestnost za svědectví," kritizoval Rychetský navrhované zavedení institutu korunního svědka s tím, že nedokáže představit jeho legislativní zakotvení.

Související

Více souvisejících

Daniela Kovářová

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy