Je Česko v ohrožení? Americký radar zpět ve hře

Praha - Prezident Miloš Zeman považuje výstavbu součástí amerického protiraketového systému v České republice a Polsku za neefektivní. ČTK to dnes vzkázal prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. Prezident tak reagoval na pondělní slova amerického senátora a neúspěšného prezidentského kandidáta Johna McCaina, podle kterého by USA měly reagovat na ruskou invazi na Krym obnovením projektu.

"Pan prezident byl odpůrcem tohoto projektu, pokládal ho za neefektivní. A na tomto stanovisku se nic nezměnilo," řekl dnes ČTK Ovčáček.

Plán výstavby protiraketového deštníku ve střední Evropě byl intenzivně řešen českou a americkou diplomacií v době vlády administrativy prezidenta George Bushe mladšího. Nynější vláda prezidenta Baracka Obamy od něj ale v roce 2009 upustila. "Restartujte systém protiraketové obrany v České republice a Polsku, který Obama zrušil, abyste zklidnili (ruského prezidenta Vladimira) Putina," vyzval v pondělí arizonský senátor v pořadu americké zpravodajské televize Fox News.Zeman dnes v rozhovoru pro Parlamentní listy uvedl, že se právníci přou o legitimitu odvolání ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. "Já uznávám, že ukrajinská ústava má instituci takzvaného impeachmentu, podobně jako Spojené státy, a že o odvolání prezidenta musí rozhodnout dvoutřetinová většina, což v tomto případě zřejmě nebylo," řekl Parlamentním listům Zeman.

"Na druhé straně politik, který opustí svoji vlastní zemi, se sám dobrovolně vzdává vlivu na tuto zemi. Viktor Janukovyč mohl odjet na východ Ukrajiny a mohl tedy zůstat na území vlastní země. To, že odjel do Ruské federace, svědčí o určité slabosti jeho pozice," dodal prezident.

Podle šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ale situace na Krymu představuje "úplně jinou rovinu hrozby", než na kterou se měl zaměřovat dříve plánovaný radar v Česku. "Takový systém nic na současné situaci nezmění. Naše bezpečnost dnes navíc ohrožena není," sdělil v pondělí ČTK šéf.

Naopak podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka je pro Českou republiku jedinou zahraničněpolitickou cestou být součástí kolektivní obrany v rámci Severoatlantické aliance. 

Radar je málo efektivní

Server WikiLeaks publikoval v roce 2011 americký diplomatický telegram, který ukazuje, že generál Patrick O'Reilly, ředitel americké Agentury pro protiraketovou obranu (MDA), varoval koncem roku 2007, že radarová stanice, kterou Spojené státy zamýšlely umístit na českém území, nemá kapacitu na zachycení střel s dlouhým doletem ve fázi odpálení — což bylo hlavní odůvodnění její existence.

Dosah radaru kmitočtového pásma X byl přibližně 2000 kilometrů, ale „vidět" mohl jen po přímce — a nikoli za horizont —, uvádělo se v telegramu, který obsahoval stručný přehled O'Reillyho brífinku a názorů dalších vedoucích činitelů resortu obrany USA a expertů na otázky obrany. Kromě toho byla velikost paprsku radaru „0,155 stupně a nemohl vyhledávat a lokalizovat sám o sobě", uvedla Českápozice.cz.

I přes silné námitky z Moskvy Condoleeza Riceová, americká ministryně zahraniční za prezidenta George W. Bushe, 8. července 2008 finalizovala dohodu, aby byl protiraketový radar umístěn v České republice. Pravostředová vláda tehdejšího českého premiéra Mirka Topolánka (ODS) s tímto plánem souhlasila navzdory rozsáhlému odporu veřejnosti. Průzkumy ukázaly, že proti umístění americké radarové stanice jsou dvě třetiny Čechů — stejně jako byla proti Demokratická strana USA, která v lednu 2009 získala Bílý dům.

Související

Ilustrační foto

Jak mohl Írán sestřelit dopravní letadlo omylem? 176 lidí popravil za 10 sekund

Sestřelení dopravního letadla společnosti Ukraine International Airlines třídy Boeing 737-800 i po necelém týdnu šokuje celý svět. Dodnes se řada lidí ptá, jak je možné, že se íránské protivzdušné síly spletly a omylem sestřelili let se 176 nevinnými civilisty na palubě. Odpověď přináší rekonstrukce, která minutu po minutě mapuje celý incident.
Policie ČR, ilustrační fotografie

Razie ve Varnsdorfu: Policie obvinila pět lidí, mezi zadrženými je i starosta

Policie dnes obvinila pět lidí v souvislosti s pronájmem radarů na měření rychlosti ve Varnsdorfu, jež pro město provozuje soukromá společnost Water Solar technology (WST). ČTK to řekla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. Ráno policie tři lidi zadržela, podle ČT je mezi zadrženými starosta města Stanislav Horáček. Policie ČTK zadržení tří lidí potvrdila. Kvůli zakázce policisté už začátkem října zasahovali v městském úřadu, v domě starosty a u majitele WST.

Více souvisejících

Radar Miloš Zeman USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy