Toto je tým poradců premiéra, podívejte se. Nejde o lobbisty, zdůraznil Špidla

Praha - Mezi poradci premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jsou právník Jan Kudrna, ekonom a někdejší ministr financí Pavel Mertlík, prorektor Univerzity Karlovy Stanislav Štech, akademik Jiří Witzany, vědkyně Eva Syková nebo onkolog a někdejší stínový ministr zdravotnictví Jan Žaloudík. Tým, v němž budou tři desítky lidí, dnes novinářům představil jeho šéf, expremiér Vladimír Špidla.

"Snažili jsme se vytvořit strukturu tak, aby zvládla svůj úkol. A získat lidi, o jejichž kompetenci jsme naprosto přesvědčeni," řekl Špidla. Jeho zástupkyní bude členka Oranžového klubu sociální demokracie Anna Kárníková. Expertem na politické otázky bude Ota Novotný, poradcem pro životní prostředí pak Petr Petržílek.

"Je logické, že jsme čerpali z odborných komisí ČSSD, což je struktura, kterou ČSSD nedokáže dostatečně efektivně využívat," dodal Špidla. Další premiérovy poradce získal Špidla z Masarykovy demokratické akademie, což je myšlenkový trust sociální demokracie.

Podle šéfa týmu řada poradců bude pracovat bezplatně nebo na částečné úvazky. Rozpočet na skupinu činí 480.000 korun měsíčně, za doby vlády premiéra Petra Nečase (ODS) to podle Špidly bylo 800.000 korun za měsíc.

Nejde o tým lobbistů

Špidla zdůraznil, že sbor poradců není stínovou vládou ani týmem lobbistů. Premiérovi už nyní připravují posudky k jednotlivým materiálům, které jsou na vládě předkládány. S ministerským předsedou by se měli podle Špidly "relativně často" scházet, porady by se ale měly týkat vždy nějaké strategické problematiky, kterou vláda bude muset řešit.

Předseda vlády Sobotka chtěl, aby v týmu byli poradci pro všechny ministerské oblasti. Odborník na ústavní právo Kudrna se chce zaměřit na změny pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, evropskou integraci a její promítnutí do ústavy nebo otázky referenda. Emeritní rektor ČVUT Witzany chce v oblasti vědy zlepšit čerpání ze strukturální fondů Evropské unie a zapojit česká pracoviště do mezinárodní výzkumné struktury.

Bývalý ministr financí Mertlík bude externím poradcem, jehož úkolem je stanovit priority, které by vláda měla plnit. Jako jeden z cílů vidí podporu zaměstnanosti, další metou bude připravení budoucího vstupu České republiky do eurozóny. "Máme před sebou perspektivu hospodářského růstu, eurozóna se stabilizovala, je dobrá doba a je třeba ji využít," uvedl Mertlík.

Novotný, který v minulosti působil jako hlavní analytik ČSSD a podílel se na tvorbě programu strany, bude Sobotkovi radit mimo jiné s mediálním obrazem. Jeho úkolem bude rovněž vyhodnocovat, jak vláda plné své priority a jak jsou její kroky vnímány v očích voličů. Vzhledem k různorodosti koaličních partnerů, je podle Novotného jasné, že mezi koaličními stranami budou vznikat konflikty. Novotný chce Sobotkovi pomáhat také v překonávání těchto rozporů.

V týmu poradců je také expert na železniční dopravu Petr Šlegr, vysokoškolský pedagog Martin Potůček, ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR Václav Hořejší, socioložka Radka Dudová, vedoucí právní poradny Transparency International Radka Pavlišová či bývalí velvyslanci Jaromír Novotný a Bedřich Kopecký.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Vladimír Špidla

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy