Zeman nemá zákonné důvody pro odvolání Hercegové

Praha - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nemá zákonné důvody pro odvolání šéfky pražského státního zastupitelství Jany Hercegové. Zeman to dnes řekl v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce. O prověrku činnosti pražského městského státního zastupitelství v souvislosti s kauzami ohledně projektu opencard či tunelu Blanka požádala Zemana dopisem ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

"Zákon mě stanoví podat návrh na odvolání jakéhokoliv vedoucího státního zástupce, jestliže závažným způsobem poruší povinnosti vedoucího státního zástupce," řekl Zeman. Zatím tak prý učinil pouze jednou, a to v případě někdejšího šéfa pražských žalobců Vlastmila Rampuly. Tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nakonec Rampulu kvůli údajným pochybením při vyšetřování hospodářských kauz odvolal.Podle Zemana bylo rozhodnutí v Rampulově případě určitým "vodítkem" k tomu, co lze považovat za závažné porušení povinností vedoucího státního zástupce. Pokud by prý takové pochybení zjistil znovu, neprodleně by návrh na odvolání podal. "Nebudu podávat návrh tam, kde by nebyl úspěšný, ať už u samotného ministra spravedlnosti nebo v následném správním řízení," řekl Zeman. Pro odvolání Hercegové nyní prý nemá zákonné důvody a předpoklady.Válková se na Zemana obrátila, protože je znepokojena tím, že se i přes četná trestní oznámení nedaří postavit před soud potenciální viníky, kteří následně vystupují například v rolích svědků. V dopise konkrétně zmínila kauzu opencard, v níž pražský městský soud nedávno nepravomocně uznal vinnými řadové úředníky z magistrátu hlavního města. Stav řešení tohoto případu může být podle ní projevem nedostatečné kvality činnosti Městského státního zastupitelství v Praze.Ministryně pokládá za znepokojující i mediální informace o dalších případech týkajících se Prahy, například ohledně výstavby tunelu Blanka.

Související

Pavel Zeman

Bývalý šéf žalobců Zeman by mohl zamířit do Haagu, nominaci posoudí vláda

Ministerstvo zahraničí vládě navrhne, aby se o pozici soudce Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu za Českou republiku ucházel bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Informoval o tom dnes server Seznam Zprávy, podle něhož Zemana vybrala komise ze dvou kandidátů. O funkci se ve výběrovém řízení ucházela ještě současná předsedkyně zvláštního tribunálu pro Libanon Ivana Hrdličková.
Pavel Zeman

NSS zprostil kárné žaloby bývalého nejvyššího žalobce Pavla Zemana

Nejvyšší správní soud (NSS) dnes zprostil kárné žaloby bývalého nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Žalobu podala v létě ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) kvůli Zemanovu postupu v restituční kauze rodu Czerninů. Navrhovala v ní snížit státnímu zástupci plat.

Více souvisejících

Pavel Zeman Jana Hercegová (šéfka pražského státního zastupitelství)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy