Na srazu ČSSD se sešly stovky naštvaných lidí. Jaké změny stranu čekají?

Praha - Sociální demokraté jednali na sobotní konferenci o změnách ve straně, které mají zabránit dalšímu poklesu preferencí. ČSSD se totiž obává hlubšího propadu a nerada by dopadla podobně, jako ODS. Ačkoli se konference mělo původně účastnit zhruba 150 straníků, sešlo se jich téměř dvojnásobek a podle informací deníku Právo bylo veselo.

O setkání byl veliký zájem, o čemž svědčí i počet straníků, který se jí zúčastnil. Bylo jich téměř 300 a předseda strany Bohuslav Sobotka na ni představil kroky, které by mohly navést ČSSD k lepšímu fungování. Stranu chce více otevřít a rovněž dát větší slovo běžným straníkům.

Debata prý byla podle informací deníku velmi otevřená a přítomní straníci mluvili o svých obavách, které se jich zmocňují v souvislosti se zájmem voličů o ČSSD. Do hotelu Olšanka, kde se sraz konal, se také sjeli lidé i bez stranických funkcí, kteří využili příležitosti a přijeli dát najevo svůj názor. "Sjeli se sem lidé napružení, nervózní z toho, že by sociální demokracie mohla dopadnout jako ODS," řekl Právu jeden z účastníků konference.

Podle deníku se právě řadoví členové bouří a chtějí stranu, která nebude obývána kmotry. "Debata byla velmi živá, bouřlivá a dynamická. Ukázala, že ČSSD je skutečně stranou plnou energie," zhodnotil konferenci předseda strany a zároveň premiér Bohuslav Sobotka.

Cesta demokratizace

Jednou z cest, kterými by se ČSSD chtěla ubírat, je prý otevření primárních voleb členům. Skončila by tak zavedená praxe, kdy o kandidátkách rozhodovalo pouze pět členů z krajské organizace. Pokud by se tento krok zavedl, rozhodovali by příště všichni členové strany v daném obvodu.

Referendum by se tak mohlo stát velmi důležitým nástrojem v demokratizaci celé strany a pomohlo by jí vypořádat se s takzvaným bohumínským usnesením. To údajně řada straníků kritizuje a staví se proti němu na odpor. Vnitrostranické referendum by tento problém mohlo vyřešit a stát se nedílnou součástí stranické politiky.

Někteří členové také upozornili na údajnou snahu kmotrů, kteří se snaží získat si přízeň strany poté, co se jim ODS začala jevit neatraktivní. ČSSD se však chce postavit se těmto proti těmto snahám, neboť strana prý nemůže dopustit, aby byla ovládána kmotry a lobbisty.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Bohuslav Sobotka konference

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích

Princ William v úterý překvapil lidi v ulicích jednoho z velkých britských měst. Kolemjdoucí zajímala především jedna věc. Pochopitelně to byl zdravotní stav jeho manželky Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy