Babišův tým začal uklízet ve státních firmách a nestačil se divit

Praha - Tým ministra financí Andreje Babiše začal uklízet ve státních firmách. Hned při první kontrole našel šéf legislativního odboru Robert Pelikán mnohamilionové nesrovnalosti. Podobným způsobem chce ministr financí postupovat ve všech firmách, kde má stát podíl. Ministerstvo financí podle informací Lidových novin také plánuje změnit jmenování členů představenstev a dozorčích rad.

Podle informací deníku už to budou téměř dva roky, kdy státní firma Prisko, která vypořádává závazky po privatizované Škodě Auto, prohrála v mezinárodní arbitráži spor se společností Volkswagen.

Česká republika měla tehdy zaplatit téměř 300 milionů korun, německá automobilka však dodnes nemá peníze na svých účtech. Linové noviny píší, že stát i po prohraném sporu dál platí drahé právníky. Údajně na to narazil šéf legislativního odboru Ministerstva financí Robert Pelikán.

Výsledek byl prý velmi překvapivý. "Téměř nikdo na ministerstvu nevěděl, co se tam děje. Včetně toho, za jak nevýhodné smlouvy stát platí. Účet za advokáty se zatím pohybuje kolem 60 milionů korun. To je zcela neadekvátní," sdělil novinám Pelikán. Přitom je téměř jisté, že stát bude muset částku zaplatit.

Podobně chce Babiš podle deníku postupovat i dalších jiných státních firmách. V tuto chvíli si brousí zuby například na Lesy ČR a České dráhy, k jejichž prošetření by rád dostal kompetenci, neboť spadají pod jiné resorty.

O průběh prošetření by se měla starat právě Robert Pelikán a dva Babišovi náměstci: Ondřej Závodský a Lukáš Wagenknecht. Trojice zmiňovaných již narazila na několik problémů a Babiš pro ně chce změnit státní stanovy tak, aby se mohli dostávat k citlivým údajům firem.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš státní firmy

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Joe Biden

Americké zbraně na Moskvu nezaútočí, zdůraznil Biden

Spojenými státy poskytnuté zbraně nesmí Ukrajina použít k útoku na ruské hlavní město Moskvu, uvedl americký prezident Joe Biden ve čtvrtek. Kyjev s nimi sice může útočit na území Ruska, ale povolení ze strany Washingtonu má své omezení. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Policie při útoku na FF UK nepochybila. Inspekce ale vidí prostor pro zlepšení

Žádný z příslušníků policie není podezřelý z trestného činu v souvislosti se zásahem při tragické prosincové střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, uvedl ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vít Hendrych na čtvrtečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Inspekce však vidí prostor pro zlepšení policejní činnosti při podobných událostech. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Bitva o Normandii, Operace Overlord - americký hřbitov a památník padlých

80 let ode Dne D: Na hrdinství spojenců nesmíme zapomenout, 6. června 1944 se otevřela cesta k Paříži

Přesně před 80 lety, dne 6. června 1944 započala operace Neptun, lépe známá pod názvem vylodění v Normandii nebo Den D. Šlo o největší námořní invazi v historii a odstartovala osvobození evropského kontinentu z područí německé nacistické okupace. Tato akce byla součástí rozsáhlejší operace Overlord, jejímž cílem bylo ovládnutí celé Normandie, respektive severní Francie. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin opět blouzní. Rusko podle něj válku na Ukrajině neazačalo

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu prohlásil, že Rusko a USA jsou v "neustálém kontaktu" ohledně možné výměny vězňů, která by mohla zahrnovat i propuštění amerického novináře Evana Gerškoviče, jenž byl minulý rok zatčen kvůli obvinění ze špionáže. Uvedla to agentura AFP.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Posílání zbraní do válečné zóny je velmi nebezpečné, vzkázal Putin Západu

Ruský prezident Vladimir Putin dnes prohlásil, že posílání zbraní ze Západu na Ukrajinu je velmi nebezpečný krok, zejména pokud jejich dodavatelé mají nad těmito zbraněmi kontrolu. Upozornil také, že Rusko by mohlo v reakci začít dodávat zbraně zemím, které mají konflikty se Západem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy