STAN se bouří: Nechceme být "béčko" TOP 09. Co na to Kalousek?

Průhonice - Na dnešním sněmu Starostů a nezávislých (STAN) v Průhonicích u Prahy zaznívají hlasy, aby se hnutí více osamostatnilo a nekandidovalo ve volbách společně s TOP 09. Například podle středočeského krajského zastupitele Martina Macháčka by hnutí mělo jít samostatně i do celostátních voleb. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v proslovu k delegátům uvedl, že mu tato situace trochu připomíná rozdělení někdejší společné republiky Čechů a Slováků.

Podle Schwarzenberga je na každé krajské organizaci, zda bude kandidovat zvlášť, nebo samostatně, ale základní spojenectví a solidarita by podle něj měly být udrženy. "Nesmíme zapomenout na to, že ta spolupráce přinesla vynikající výsledky," prohlásil. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nepokládá současnou situaci za rozkol a připomněl, že oba subjekty kandidovaly samostatně už v komunálních volbách v roce 2010.

Předsedkyně pražské organizace STAN Jana Plamínková se ale v souvislosti s volbami ohradila proti vyjádření místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska pro dnešní Hospodářské noviny, který označil pražskou koalici STAN pro podzimní komunální volby se zelenými a lidovci za koalici Sekyra-Hrdlička. "Není to pravda, myslím, že to od něj nebylo šťastné vyjádření," řekla.

"Jsem pro to, abychom se naprosto osamostatnili. Nemyslím si, že bychom měli být nějaké 'béčko' TOP 09," řekl Macháček ČTK před zahájením dnešního sněmu, který má zvolit nové vedení.

Psali jsme:
Novým šéfem STAN je hejtman Půta, Gazdík zařadil zpátečku. Proč?
 

Pro větší osamostnění je i další člen středočeské organizace Petr Digrin. "Vcelku se ztotožňuji s myšlenkou pana Půty. Myslím, že je čas, aby STAN začalo směřovat tam, kam patří, to znamená do prostoru těch obcí, a aby se trošku osamostanilo," uvedl.

Přepřahání v čele strany pochopitelně vyvolává dohady, jak se bude starostenské hnutí pod novým šéfem profilovat. Neboli vydrží spolupráce Starostů s topkou, či naopak spěje jejich svazek k zániku? Žádné okamžité a výrazné změny nečekejme. TOP 09 a Starosty váže smlouva o spolupráci podepsaná loni v červnu, jejíž platnost vyprší na podzim 2017 společným výběrem příštího prezidentského kandidáta. Do té doby – nedojde-li k „mimořádné události" – platí pro obě strany zásada společného postupu ve všech typech celostátních voleb (do Evropského parlamentu, do Senátu, do Poslanecké sněmovny i do prezidentského úřadu). Ve volbách nižšího řádu – čili do krajských a obecních zastupitelstev – naopak mohou Starostové a TOP 09 kandidovat samostatně, uvádí se na webu starostove-nezavisli.cz.

Alarmující nejsou pouze výsledky minulých krajských voleb. Starostové leckde vidí i velmi zblízka, že TOP 09 jaksi není nejpevnější v kramflecích. Mívala k pěti tisícům členů, zatímco dnes jich je zhruba 3 500. Horší než „řídnutí" strany jako celku jsou některé regionální rozdíly. Tak zatímco ve středních, jižních či západních Čechách a také na Pardubicku je TOP 09 stabilizovaná, v Libereckém a Jihomoravském kraji je labilní a rozhádaná. Zastupitelé Starostů si prý v mnohých krajích nerozumějí zejména s těmi kolegy z TOP 09, kteří do ní přišli z KDU-ČSL.

Eroze TOP 09 v některých místech a regionech je pro Starosty daleko podstatnější problém než „fenomén Kalousek". Některé Kalouskovy „glanzenstücky" sice starostové „tam dole" obtížně polykají a ještě obtížněji je vysvětlují spoluobčanům, leč na druhé straně jsou mu vděční za spravedlivější pravidla rozpočtového určení daní, díky nimž si i malá obec může dovolit ledacos opravit a nemusí kvůli tomu žebrat po ministerstvech o dotace. Ostatně kdyby nebylo Kalouska a Schwarzenberga, jehož Starostové obdivují, ve vysoké politice by se názorově nehomogenní a jistých praktik neznalé hnutí Starostů a nezávislých asi hned tak neocitlo.

Nic však samozřejmě netrvá věčně. Jednoho dne se stáhne z čela TOP 09 kníže a vystřídá jej někdo, s kým třeba bude předseda Starostů obtížně hledat společný politický jazyk. Navíc v lednu 2018 bude k dispozici součet výsledků TOP 09 a STAN ze všech typů voleb a uvidí se, zdali se prodloužení smlouvy o vzájemné spolupráci oběma politickým formacím i nadále vyplatí.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) TOP 09 a Starostové top 09

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 6 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Británie se k USA nepřidá. Zákaz prodeje zbraní Izraeli odmítá

Britský zákaz prodeje zbraní Izraeli by jen posílil hnutí Hamás, uvedl v neděli britský ministr zahraničí David Cameron ve vysílání stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy