Do Čech dorazilo absurdní americké právo

Praha – Prvky amerického práva dorazily do České republiky. Alespoň tak hodnotí rozhodnutí Nejvyššího soudu člen analytického týmu Nadačního fondu proti korupci Martin Soukenka ve své pondělní glose.

„Když jsem se nedávno dočetl o verdiktu Nejvyššího soudu, podle kterého jsou svědectví policistů z místa činu bezcenná a nelze je brát jako důkaz u líčení, uvědomil jsem si, že k nám americké právo konečně dorazilo (byl to, mimochodem, právě Nejvyšší soud, který rozhodl o zastavení stíhání známých trafikantů)," uvádí Soukenka.

Připomíná řadu amerických případů s prapodivným rozuzlením, která popisuje ve své knize Příručka pro zájemce o americký svět profesor Ota Ulč. Jedním z nich je případ, kdy policisté odcitovali nepřesně zákonnou formuli o právu na přiznání, což vedlo k tomu, že byl osvobozen šestinásobný vrah. Jiného trojnásobného vraha zachránil fakt, že byl dle soudce vyslýchán příliš dlouhou dobu, totiž tři dny.

„Na aplikaci amerického přístupu se lze, soudím, těšit i v případě spadlého mostu ve Studénce (8 lidí zemřelo), přejeté paní od lobbisty Romana Janouška a koneckonců i v případě mediálně známé pětice (nejen) kolem Dopravního podniku v Praze," dodává.

Související

Boris Šťastný

Podívejte se, co je dnes populismus a co "prý" není!

Praha – Boris Šťastný a další politici vytváří nové charakteristiky k pojmům. Tentokrát se rozhodli změnit význam pojmu „populismus“. Alespoň tak vidí některé výroky člen analytického týmu Nadačního fondu proti korupci Martin Soukenka.
Václav Klaus

Ohledně amnestie si tu někdo nevidí do huby! Mám moc, a proto můžu, co se mi zlíbí

Praha – Václav Klaus na začátku roku jako prezident vyhlásil podivnou amnestii, která ukázala, jak si někteří lidé představují fungování zastupitelské demokracie – mám moc, a proto můžu, co se mi zlíbí. Nad slovy externího poradce prezidenta Jiřího Payne se pozastavuje člen analytického týmu Nadačního fondu proti korupci Martin Soukenka.

Více souvisejících

Martin Soukenka NFPK Soudnictví

Aktuálně se děje

před 8 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy