Za Česko do europarlamentu: Zkoušejí to Kohout, Zifčák i Zaremba

Praha - Exministr životního prostředí Martin Bursík není jediný z bývalých předních zákonodárců, kdo o křeslo europoslance bude bojovat z konce kandidátní listiny. Stejnou taktiku zvolila někdejší místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (VV) nebo bývalý šéf poslanců Strany zelených Přemysl Rabas. Vyplývá to z přehledu kandidátních listin, které na volebním webu zveřejnil Český statistický úřad.

Zatímco Bursík je poslední na kandidátce své nové Liberálně ekologické strany, Klasnová uzavírá soupisku Věcí veřejných, kterou vede čestný předseda strany a exministr vnitra Radek John. Rabas je předposlední na kandidátce zelených, kterou zase vede šéf strany a exministr školství Ondřej Liška.

Nejvíce současných europoslanců nasadila ČSSD, a to šest, zatímco ODS čtyři a KSČM tři, KDU-ČSL ovšem ani jednoho. Občanští demokraté zase nenominovali podobně jako ANO či Úsvit žádného ze současných nebo bývalých českých zákonodárců.

Komunisté mají na kandidátce kromě lídra Kateřiny Konečné exposlance Václava Exnera a Marii Nedvědovou, lidovci Michaelu Šojdrovou a sociální demokraté současné poslance Jiřího Zemánka a Danu Váhalovou.

Svou novou stranu Rebublika vede do eurovoleb bývalý poslanec za VV Otto Chaloupka, který má na kandidátce i senátory zvolené za ČSSD Miroslava Krejču a Pavla Lebedu.

Další senátor Jaromír Štětina kandiduje za TOP 09 spolu s poslanci Stanislavem Polčákem a Jiřím Pospíšilem, exministrem spravedlnosti za ODS

Expremiér a bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek je spolu s dalším exposlancem Petrem Bendou mezi lídry své strany LEV 21 - Národní socialisté a někdejší senátor a předseda ODA Daniel Kroupa je zase lídrem kandidátky SNK Evropští demokraté.

Tituly se to jen hemží

Z parlamentních stran je výrazné ANO, které má 57 procent kandidátů inženýry a 21% s titulem Ph.D. "Já celý svůj život titul nepoužívám. Možná nějakým pochybením, se můj titulem na volebních materiálech objevuje, ale já ho nepoužívám. Jestli titul někdo má nehrálo žádnou roli," řekl pro iHned.cz k výběru kandidátů do eurovoleb lídr ANO Pavel Telička.

Psali jsme: Eurovolby se blíží: Češi budou vybírat z rekordní nabídky
 

Absolutním rekordmanem, alespoň co se vzdělání týče je Ivo Budil kandidující za KDU-ČSL. Celé jeho jméno je prof. RNDr. Ivo Budil, Ph.F., Dsc. A je vedoucím Katedry historických věd Filosofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. V minulosti byl kritizován za možné plagiátorství, kterého se měl dopustit. Vědecká komise ale rozhodla, že nepochybil. V té době byl i prorektorem univerzity v Plzni, místo ale opustil.

Za absolutně nejvzdělanější stranu (alespoň měřeno tituly) se dá považovat strana Antibursík - stop ekoteroru!, kde oba její kandidáti jsou doktoři práv. Naopak Hnutí sociálně slabých a Romská demokratická strana nemá ani jednoho z členů na kandidátce s titulem.

Psali jsme:
Fotbalové šťístko Šmicer chce do europarlamentu
 

Lukáš Kohout před lety neoprávněně vystupoval jako vedoucí kanceláře a mluvčí Kavana a dokázal se díky tomu neoprávněně dostat za útraty státu třeba do Jihoafrické republiky či na Maledivy. Nyní je jako nestraník trojkou na kandidátce uskupení Aktiv nezávislých občanů. O dvě místa za ním je na stejné kandidátce také bývalý majitel Poldi Kladno Vladimír Stehlík, informuje iDnes.cz.

Na kandidátce uskupení Hnutí sociálně slabých je na prvním místě Ludvík Zifčák, bBývalý důstojník StB, který sehrál významnou roli při sametové revoluce v listopadu 1989.

Psali jsme:
Ovládnou europarlament extremisté? Mluví se o hororovém scénáři
 

Za DSSS kandiduje jako dvojka hned za šéfem uskupení Tomášem Vandasem olympijský vítěz ve vzpírání Ota Zaremba, který se stal jedním ze symbolů zneužívání dopingu před rokem 1989.

Senátor Vladimír Dryml zvolený původně za ČSSD, který pak zamířil do Strany práv občanů Zemanovci, ale i tam se rozhádal, kandiduje ze šestého místa kandidátky České suverenity. Na kandidátce, kterou vede exposlankyně Jana Volfová, se Dryml potkal také s další bývalou poslankyní Olgou Zubovou, která byla ve Straně zelených.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".
Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Více souvisejících

Eurovolby Volby Lukáš Kohout

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 8 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy