Dusno kolem opencard: Bém a "pražští kmotři" prý z projektu profitovali, reakce byla drsná

Praha - Z projektu pražské karty opencard zřejmě profitovali "pražští kmotři" Roman Janoušek, Ivo Rittig a Pavel Hurda a někdejší městští politici v čele s někdejším primátorem za ODS Pavlem Bémem, řekla dnes sněmovní vyšetřovací komisi k opencard bývalá zastupitelka Jana Ryšlinková. Bém se proti jejím slovům ostře ohradil.

Komise vyslechla vedle Ryšlinkové také advokáta Filipa Hajného, který pro ni zpracoval zhruba před pěti lety trestní oznámení. Další pozvaní, někdejší primátorův náměstek Rudolf Blažek a zástupci auditorských firem se komisi omluvili.

"Je vysoce pravděpodobné, že z toho profitovali pražští kmotři Janoušek, Rittig, Hurda a jejich prostřednictvím politické figury, které mohly rozhodnutí na magistrátu ovlivňovat, v čele s panem Bémem," uvedla Ryšlinková. Bém ji označil za neúspěšnou a zřejmě i zhrzenou politickou osobnost, což je mu prý líto, protože ji dlouho zná. Jako autorka oznámení nemohla podle Béma říci komisi nic jiného.

"Pouze dodám, že se mi zdálo, že vždy měla trochu jednodušší politické vidění světa," napsal ČTK Bém, který zopakoval, že z opencard měli a budou mít prospěch všichni Pražané a návštěvníci metropole, nikoli jeho politická reprezentace.

Hajný trestní oznámení vypracoval zejména na základě auditu projektu opencard, jehož zpracování podnítil Blažek a jehož výsledky byly velmi kritické. 

"Po prostudování podkladů jsem nabyl přesvědčení, že trestní oznámení je opodstatněné," řekl Hajný před komisí. Později, v roce 2010, ho Ryšlinková prý informovala, že státní zastupitelství zrušilo záznam o zahájení vyšetřování. "O důvodech si netroufám spekulovat," poznamenal advokát, který někdejší zastupitelce doporučil, aby se obrátila na nadřízené státní zastupitelství.

Někdejší zastupitelka uvedla, že nabyla dojmu, že vyšetřování někdo brání; později se vyšetřovatelé změnili. Její důvěra ve vyšetřování "klesla na bod mrazu". "Považuji za selhání našeho justičního a vyšetřovacího systému, že vyšetřování kauzy opencard bylo zastaveno a že ti, do jejichž kapes poslali daňoví poplatníci miliony za nic, zůstávají zcela mimo pozornost," dodala Ryšlinková.

V roce 2005 vzniká na Radě Hlavního města Prahy a pod přímým dohledem tehdejšího primátora Pavla Béma myšlenka převést co největší část administrativních činností města na moderní počítačovou komunikaci. Takzvaná strategie ePrahy měla údajně výrazně zlepšit a zrychlit služby občanům. Nejviditelnějším projektem byla takzvaná Karta Pražana, která měla splňovat desítky funkcí a údajně uspořit obrovské prostředky. Sliby – chyby.

Dnes se dá pod novým názvem Opencard použít pouze jako jízdenka městské hromadné dopravy, průkazka do poboček Městské knihovny a lze s ní platit v některých parkovacích automatech. Trochu málo na tolik slibů – a více než miliardu ne uspořených, ale nesmyslně utracených veřejných prostředků.... Vašich peněz.

Opencard je dnes nepochybně nejdražší jízdenkou na světě. Jak se to stalo? Ve chvíli, kdy se začaly schvalovat projekty ePrahy, převedla Rada HMP s primátorem Bémem v čele nečekaně – a, především, v rozporu se Zákonem o Hlavním městě Praze, svoji nedělitelnou pravomoc schvalovat výběrová řízení na sobě podřízené úředníky. Politici se tak zbavili zodpovědnosti, předepsané jim zákonem. Nikdo, kromě protikorupčních organizací, neprotestoval, uvedl server bemovakarta.cz.

Úředníci, ne už politici, potom vypsali otevřené výběrové řízení na systém Opencard. Dokumentaci si vyzvedlo několik desítek firem, protože šlo nesporně o velmi zajímavý projekt. Konečnou nabídku však nakonec podala pouze jedna – společnost Haguess s.r.o., se základním kapitálem sto tisíc korun - která ono otevřené výběrové řízení vyhrála.

Související

Bohuslav Svoboda (ODS)

Bývalého pražského primátora Svobodu osvobodil soud v kauze opencard

Soud dnes pravomocně zprostil viny poslance a někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) v kauze městské karty opencard. Svoboda byl posledním neosvobozeným obžalovaným v tomto případu, a to kvůli poslanecké imunitě. Sněmovna ho na jeho vlastní žádost vydala k přerušenému trestnímu stíhání letos v březnu.
Nejvyšší správní soud

Sotolář z kauzy opencard může dál soudit, nebude předsedou senátu

Pražský soudce Alexander Sotolář může dál soudit. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) jej dnes odvolal z funkce předsedy senátu Městského soudu v Praze, talár mu však ponechal. Bude řadovým členem senátu. Sotolář upravoval protokoly v kauze opencard. Lišily se tak oproti zvukovým záznamům z jednání.

Více souvisejících

Opencard Pavel Bém

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy