Ukrajinský ministr ujišťuje v Praze: Nechceme krveprolití

Praha - Ukrajinský ministr zahraničí Andrij Deščycja dnes ráno v Praze navštívil symbolický hřbitov postavený na památku lidí, kteří zahynuli při demonstracích za demokracii v Kyjevě. Uctění památky obětí se zúčastnilo i několik desítek Ukrajinců žijících v České republice, mnozí z nich měli v rukou ukrajinské, české a unijní vlajky. Nechceme žádné krveprolití, vysvětloval jim ministr a více než hodinu s nimi o nynějším dění v zemi debatoval.

Šéf ukrajinské diplomacie navštívil Českou republiku u příležitosti summitu k pátému výročí fungování projektu Východního partnerství Evropské unie.

"Nechceme, aby na východě země došlo ke krveprolití. Snažíme se věci řešit mírovou cestou. Rusko ale na výzvy ke zklidnění situace nereaguje," uvedl ukrajinský ministr. "Máme podporu Spojených států i Evropské unie. Jedno je ale jasné, naši zemi si hlavně musíme ochránit sami," dodal.

I přesto, že je situace na východě země nyní velmi napjatá, on prý zůstává optimistou. "Jsem optimistou, protože vím, že jsme v právu," řekl před svými krajany Deščycja. Společně s nimi si poté zazpíval ukrajinskou hymnu a položil květiny u několika dřevěných křížů.

Ukrajina, která patří mezi největší evropské země, představuje významnou součást české zahraniční politiky. Poloha Ukrajiny na východních hranicích NATO a Evropské unie určuje její místo v evropské bezpečnostní architektuře. Česká republika vidí v upevňování nezávislosti a rozvoji blahobytu v Ukrajině přínos k upevnění bezpečnosti a stability ve Střední Evropě. Integrace do evropských struktur je v zahraniční politice Ukrajiny pokládána za strategickou prioritu.

Široké zapojení Ukrajiny do evropských struktur je zárukou udržení této pozitivní tendence. Česká republika se podílí na aktivitách partnerů ze skupiny V4 bezprostředně sousedících s Ukrajinou, jejichž cílem je eliminovat pro Ukrajinu nepříznivé důsledky rozšíření EU. Široké zapojení Ukrajiny do integračních procesů v Evropě je rovněž přínosem k budování občanské společnosti v zemi a k upevňování lidských práv a občanských svobod, bez nichž není možné se zařadit mezi rozvinuté země.

Ukrajinu pokládáme za součást středoevropského kulturního prostoru a naše země spojuje řada historických vazeb. Nejen proto Česko podporuje rozvoj občanské společnosti, dodržování lidských práv a svobod a zapojení Ukrajiny do evropský ch struktur.

Česká republika také věnuje soustavnou pozornost krajanům v Ukrajině. I při omezenosti prostředků se daří podporovat i několik investičních akcí krajanských spolků. Nejen mezi krajany je zájem o výuku českého jazyka, kterou zajišťuje České centrum v Kyjevě, informuje mzv.cz.

Související

Více souvisejících

Ukrajina východní partnerství Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 25 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy