Gauck vychválil Karla IV. a Prahu. Jak se postavil k odsunu Němců?

Praha - Německý prezident Joachim Gauck dnes v projevu na Univerzitě Karlově (UK) označil Prahu a UK za symboly Evropy a evropské myšlenky, kde byli po staletí Češi a Němci spolu. Smutným vrcholem vzájemného soužití byla podle něj okupace českých zemí nacistickým Německem a závěrečným aktem tohoto dramatu poválečný odsun Němců z Československa. Dějiny česko-německých vztahů proto nazval i dějinami utrpení. Společnou budoucnost Čechů a Němců ve sjednocené Evropě ale vidí optimisticky.

Před svým projevem obdržel německý prezident od UK zlatou pamětní medaili za zásluhy o rozvoj spolupráce a vzájemné porozumění mezi národy. Pražskou univerzitu Gauck označil za zosobnění Evropy a jejího zakladatele Karla IV. za "toho, koho bychom dnes nazývali Evropanem".

Také Praha je podle něj "svým zcela mimořádným způsobem o něco více evropským městem" než ostatní metropole na kontinentu, neboť se zde potkávají nejrůznější evropské kultury a architektonické styly. "A to vše dnes stojí znovu před našima očima jako symbol otevřené a mnohotvárné Evropy," prohlásil německý prezident, který je druhý den na státní návštěvě Česka.

Unikátní kulturní symbiózu v srdci Evropy podle něj násilně přerušil nacismus. "Smutného vrcholu dosáhla tato nacionalistická, a dokonce rasistická politika okupací Československa nacistickým Německem," zdůraznil Gauck. Připomněl, že po obsazení Čech a Moravy nacisty brzy následovalo zavření vysokých škol a deportace 1200 studentů a profesorů do koncentračních táborů.

"Poslední akt tohoto dramatu následoval po osvobození v roce 1945, kdy museli své domovy opustit i Němci, útěkem, vyhnáním, nuceným přesídlením, etnickým vyčištěním, odsunem - ať už se to nazývá jakkoli - vinní i nevinní zároveň," neopomněl Gauck připomenout i dramatickou poválečnou kapitolu vzájemných dějin, která dodnes vrhá stín na česko-německé vztahy.

Německý prezident proto v projevu ocenil, že se touto kapitolou dějin zabývá řada mladých českých vědců, umělců, novinářů a spisovatelů. Zároveň ocenil skutečnost, že Česko v roce 2005 uznalo sudetské odbojáře a Němce pronásledované nacistickým režimem. Vzpomenul i Čechy, kteří po skončení druhé světové války nabídli ochranu německým spoluobčanům.

Psali jsme:
Gauck otočil: Zeman je bojovníkem za svobodu  

"Není pochyb o tom, že dějiny česko-německých vztahů jsou i dějinami utrpení," poznamenal k tomu Gauck, kterému za jeho slova na dálku poděkoval šéf sudetských Němců, vysídlených po válce z Československa, Bernd Posselt. V prohlášení zaslaném ČTK přivítal, že německý prezident zdůraznil "kolektivní charakter zbavení práv sudetských Němců" a že ocenil rostoucí zájem Čechů zpracovat tuto kapitolu svých dějin.

Čechy a Němce podle Gaucka spojuje i zkušenost s komunismem a skutečnost, že oba národy dokázaly tento režim překonat. Vyzdvihl odpůrce proti okupaci, jakými byli čeští studenti v roce 1939 nebo Jan Palach, který se na protest proti sovětské invazi v roce 1969 upálil.

Bývalý evangelický kazatel a bojovník za občanská práva v někdejší Německé demokratické republice za svůj velký vzor označil disidenta a prvního polistopadového československého prezidenta Václava Havla, který podle Gaucka zůstal "nebojácným, neúplatným a nezlomeným ani roky strávenými ve vězení a svůj národ přivedl k demokracii a do Evropy".

To podle německého prezidenta umožnilo, že Češi a Němci nyní mohou společně žít v míru ve sjednocené Evropě. V ní mají jednu povinnost: už nikdy nepřipustit, aby mnohotvárnost byla zničena a násilí triumfovalo nad duchem - nikdy a nikde, zdůraznil Gauck, který sklidil za svůj projev dlouhotrvající potlesk ve stoje.

Související

Joachim Gauck, německý exprezident

Drama na Baltu: S exprezidentem Gauckem se převrhla plachetnice

Někdejší německý prezident Joachim Gauck se v pátek po plavbě po Baltském moři dostal do problémů, když se jeho malá plachetnice převrhla, z vody ho museli vytáhnout záchranáři. Devětasedmdesátiletý Gauck, který byl do roku 2017 hlavou státu, při incidentu neutrpěl žádné zranění.
Joachim Gauck, německý exprezident

Německý exprezident Gauck dostal Cenu Karla IV., Evropskou unii přirovnal k Praze

Bývalý německý prezident Joachim Gauck převzal dnes v pražském Karolinu mezinárodní Cenu Karla IV. Ocenění udělované společně Univerzitou Karlovou a hlavním městem Prahou získal za přínos k česko-německým vztahům a za to, že se po celý život zasazoval o lidská práva. Gauck v projevu po převzetí ceny vyzdvihl význam Evropské unie jako společenství, které hájí hodnoty svobody, demokracie a právního státu.

Více souvisejících

Joachim Gauck II. světová válka Sudety

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

včera

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy