Kdo by měl nést odkaz Václava Havla? Pithart má jasného kandidáta

Praha - Německý prezident Joachim Gauck dnes při debatě na německém velvyslanectví v Praze vyzdvihl odkaz bývalého disidenta Václava Havla. První polistopadový prezident Československa a České republiky podle něj patřil k mimořádně inspirativním osobnostem, které dokážou dát do pohybu společenská hnutí. Podle někdejšího předsedy Senátu Petra Pitharta by dnes Havlův odkaz v Evropě měl dál nést právě Gauck.

"I pro nás Němce byl a je velmi obdivovanou osobností. Mezi Němci, kteří vědomě prožili konec komunistické diktatury, nebyl nikdo, kdo by si při slovu disident nevzpomněl na Václava Havla," poznamenal dnes Gauck.

"Můžeme pokládat za štěstí, že lidé jako Václav Havel a jeho boj za dosažení a udržení parlamentní demokracie se staly orientačními body naší společné paměti, a dokonce identity," soudí německý prezident. 

Ve svém úvodním proslovu Gauck také ocenil přínos demokratů pro společnost a roli výrazných individualit v ní. "Na příkladu Václava Havla je vidět, že se může podařit, že tyto mimořádně inspirativní individuality mohou dát do pohybu společenská hnutí," prohlásil německý prezident, který dnes končí svou třídenní státní návštěvu České republiky.

Prvně ve své funkci do Česka přijel před dvěma roky a setkal se tehdy i s bývalými disidenty, mezi nimiž byl také Pithart. "Mluvili jsme tehdy hodně o Václavu Havlovi, o tom, že by se měl dnes v Evropě někdo ujmout jeho odkazu. Nemohl jste nepoznat, že myslíme na vás," obrátil se dnes na Gaucka Pithart.

Při této příležitosti bývalý šéf Senátu kritizoval politiku ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) vůči Číně. "Václav Havel také nezpochybňoval územní celistvost Číny, ale nikdy by nezašel tak daleko, aby se zřekl jakékoli podpory Tibeťanů, usilujících o zachování kulturní a duchovní svébytnosti," prohlásil dnes Pithart. 

Psali jsme:
Gauck zavítal do Terezína: Od něj to neberu jako pouhé gesto, řekl rabín Sidon  

Prezident Gauck včera krátce zmínil poválečný odsun německého obyvatelstva, ale jen jako oblast pro možné bádání. Nezmapované jsou podle Gaucka například osudy bezejmenných Čechů, kteří se pokusili po válce chránit své německé sousedy.

„Česká republika vnímá tohoto prezidenta trošku jinak, nežli tomu bylo v případě jeho předchůdců. Když přišlo na tyto ožehavé problémy, snažili se spíše dodržovat politickou korektnost, ale Joachim Gauck zachází ve svých tvrzeních dál, a to samozřejmě Čechům dělá dobře," řekl pro Rozhlas.cz germanista Lukáš Novotný z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Rozdíl je podle něj v tom, že Gauck není profesionální politik, ale původem evangelický pastor. „Je to osoba, která zažila obrovské příkoří coby občan NDR. Čili on přesně ví, co to je diktatura. Dokáže velmi dobře prohlédnout techniky nejenom komunistické, ale i nacistické diktatury. A samozřejmě umí velmi dobře rozpoznat i ten lidský aspekt," vysvětluje.

Českou stranu považuje Novotný za zdrženlivější. Za poválečný odsun Němců se sice omluvila a snaží se ho historicky i politologicky zpracovat, stále se ale jedná o velmi citlivé téma.

Související

Joachim Gauck, německý exprezident

Drama na Baltu: S exprezidentem Gauckem se převrhla plachetnice

Někdejší německý prezident Joachim Gauck se v pátek po plavbě po Baltském moři dostal do problémů, když se jeho malá plachetnice převrhla, z vody ho museli vytáhnout záchranáři. Devětasedmdesátiletý Gauck, který byl do roku 2017 hlavou státu, při incidentu neutrpěl žádné zranění.
Joachim Gauck, německý exprezident

Německý exprezident Gauck dostal Cenu Karla IV., Evropskou unii přirovnal k Praze

Bývalý německý prezident Joachim Gauck převzal dnes v pražském Karolinu mezinárodní Cenu Karla IV. Ocenění udělované společně Univerzitou Karlovou a hlavním městem Prahou získal za přínos k česko-německým vztahům a za to, že se po celý život zasazoval o lidská práva. Gauck v projevu po převzetí ceny vyzdvihl význam Evropské unie jako společenství, které hájí hodnoty svobody, demokracie a právního státu.

Více souvisejících

Joachim Gauck Václav Havel Petr Pithart

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov

Rusové řeší s Američany možnou výměnu Gershkoviche za jiného vězně

Rusko je v kontaktu se zástupci USA ohledně možné výměny vězňů, která by zahrnovala i zadrženého amerického novináře Evana Gershkovich, uvedl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Soud s Gershkovichem má začít příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi.

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Angličané si došli pro povinnou výhru nad Srbskem. Přesto měl jejich výkon rezervy

O večerní nedělní duel fotbalového evropského šampionátu v Německu se postarali hráči Srbska a Anglie. Střetnutí začalo už před zápasem, jelikož v ulicích Gelsenkirchenu se mezi sebou střetly fanouškovské tábory obou mužstev a museli zasahovat policisté. Nebylo proto divu, že Evropská fotbalová unie UEFA označila zápas za rizikový a nebyla tak nouze o zvýšená bezpečností opatření. Během samotného duelu k žádnému excesu naštěstí nedošlo. Naopak v něm došlo k jediné brance, kterou v 13. minutě zaznamenal Bellingham. K další změně skóre už nedošlo.

před 3 hodinami

Jason Sudeikis (uprostřed) jako Ted Lasso.

Začalo Euro. Které fotbalové filmy a seriály jsou nejlepší?

Následující měsíc se ponese ve znamení právě započatého mistrovství Evropy ve fotbale. U této příležitosti se podíváme na rozmanitý výběr hraných filmů a seriálů z prostředí nejpopulárnějšího sportu světa. Držíme se čistě osudů ze samotných trávníků a vynecháváme tak snímky tematizující fanouškovské světy, jako například Proč?, Muži v offsidu či Hooligans.

před 4 hodinami

Kim Čong-un se loni setkal s Vladimirem Putinem na kosmodromu Vostočnyj.

Setkání Kima a Putina v KLDR je na spadnutí. Nadšení z toho nejsou ani v Pekingu

Setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina se nezadržitelně blíží. Dvě nejsilněji sankciované země zakládají spolupráci, která může mít závažné dopady na konflikt na Ukrajině i na zhoršování napětí mezi hlavními světovými mocnostmi. Nejenže s tímto sbližováním není spokojený Washington, nadšením neskáčou ani v Pekingu. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

TrollWall

TrollWall AI překročil hranice Česka a Slovenska, před škodlivým obsahem chrání stále více firem

Slovenský startup TrollWall AI na sebe v Česku poprvé upozornil v předvolební kampani prezidenta Petra Pavla, kdy svojí unikátní webovou aplikací chránil profily na sociálních sítích před škodlivým obsahem a mírnil reputační rizika. Nástroj používaný při ochraně před vulgarismy, nenávistnými projevy a spamem už používá česká policie či armáda i velké korporace. A klientů přibývá i mimo evropský kontinent.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Dmitrij Peskov

Rusové poprvé komentovali výsledky summitu. Peskov promluvil

Moskva se v pondělí poprvé podělila o názor na závěry víkendového mírového summitu o Ukrajině ve Švýcarsku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova má konference zanedbatelné výsledky, přičemž se podle Ruska ukázalo, že jednání bez něj jsou zbytečná.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Česká role v jaderné bezpečnosti Ukrajiny je velká. Ruská hybridní hrozba se týká i tuzemských elektráren

Český prezident Petr Pavel dorazil na mírový summit do Bürgenstocku společně se šéfkou Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Danou Drábovou. EuroZprávy.cz tak SÚJB oslovily s několika dotazy. Z odpovědí Lenky Babické z oddělení strategie vyplynulo, že Česká republika hraje velice důležitou roli ve světové jaderné bezpečnosti. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy