Radek John má problém. Chystá se žaloba, jeho kandidatura je prý neetická

Praha - Lídr kandidátky Věcí veřejných ve volbách do Evropského parlamentu Radek John na svém webu nabízí, že sto tisíc lidí, kteří kteří mu poskytnou jméno, telefon, SPZ svého auta a e-mail, obdrží v případě jeho zvolení do europarlamentu asistenční kartu zdarma. Podle informací MF Dnes považuje Strana zelených tento krok za porušení etických zásad a přemýšlí o žalobě. Tuto informaci serveru EuroZprávy.cz potvrdil předseda strany Ondřej Liška.

Pokud Radek John usedne do křesla Evropského parlamentu, sto tisíc lidí, kteří se zaregistrují na jeho webu a poskytnou informace o sobě a svém vozidle, bdrží asistenční kartu pro řidiče zdarma, tak zní slib Radka Johna a jeho největší předvolební tahák.

List však upozorňuje na to, že z nabídky těží rovněž firma ACA 1213, která asistenční kartu Radka Johna poskytuje. Společnost může poskytnutá data využívat ještě tři roky poté, co získá od zájemce souhlas. A to i v případě, když se žádné karty vydávat nebudou.

"Neexistuje žádný veřejný zdroj, který by dokázal přiřadit konkréní SPZ ke konkrétní osobě nebo firmě. Z tohoto pohledu, navíc ve spojení s mobilním číslem, by se jednalo o velmi cennou databázi informací," řekla deníku tisková mluvčí společnosti Bisnode, která obchoduje s databázemi firem

Celá kampaň se nezamlouvá několika institucím a podle neziskové nevládní organizace Transparency International, která bojuje proti korupci, se sice nejedná o uplácení, ale ani o čistou metodu předvolební soutěže.

Karty za 180 milionů

Jedna asistenční karta vyjde podle informací na webu ACA 1213 na zhruba 1800 korun. Za sto tisíc karet by tak John měl zaplatit necelých 180 milionů korun. Ten sice popřel, že by za karty platil plnou cenu s tím, že jako známá osobnost dostal výraznou slevu, přesnou částku však nesdělil. Podle MF Dnes pouze opakuje, že plat europoslance mu na splátky vystačí.

Tento princip se ale nelíbí Straně zelených, která přemýšlí nad žalobou. "Radek John a jeho karty, to je normální kupčení s hlasy," řekl deníku předseda Zelených Ondřej Liška. 

"Po volbách jeho kandidaturu soudně napadneme. Tohle je totiž minimálně absolutně neetické, ale dokonce si myslím, že i protizákonné. Nabízet voličům jakoukoliv hmotnou či finanční protihodnotu za poskytnutí volebního hlasu je protiústavní," dodal předseda Strany zelených.

John se této kritice brání a je podle něj nesmyslná. "Já nabízím karty všem občanům, volí se tajně," odmítá obvinění John, který již před nějakou dobou proihlásil, že kartu nabízí všem, i těm, kteří jej nebudou volit, pokud se na jeho stránkách zaregistrují.

Podle Lišky se ale jedná pouze o slovíčkaření, které nepopírá samotnou podstatu této služby. "Je to hraní se slovy. Je přímá spojitost mezi tím být zvolen a dostat tuto hmotnou výhodu a to je za hranicí jestli ne trestněprávní, tak stoprocentně etickou," sdělil v reakci na Johnova slova serveru EuroZprávy.cz předseda Strany zelených s tím, že žalobu zatím pouze zvažuje a definitivně se uvidí až po volbách.

Související

Michal Berg, spolupředseda Zelených Rozhovor

Nastal čas pro nepopulistickou opozici. Češi se rádi rozhodují ekologicky, říká spolupředseda Zelených

Zatímco v sousedním Německu jsou Zelení ve vládě, na české politické scéně se jim prozatím příliš nedaří. Komunální volby by to ale mohly změnit. „Situace nyní ukazuje, jak klíčová jsou i pro naši bezpečnost ekologická řešení v podobě čisté energie,“ konstatuje spolupředseda Zelených Michal Berg. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz také varuje před tristní situací, co se týče péče o českou krajinu. Došlo i na téma zdražování či závislosti ČR na ruském plynu.

Více souvisejících

Strana zelených Radek John Ondřej Liška

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy