Český eurokomisař? Lidé chtějí Teličku, ukazuje průzkum

Praha – Eurokomisaře by podle Miloše Zemana měla vybrat nejsilnější strana vzešlá z eurovoleb. Tuto pravomoc má ale v České republice vláda. Ideální kandidát je podle občanů Pavel Telička z hnutí ANO, ukázal průzkum pro ČT.

Telička už má s postem eurokomisaře zkušenosti, tuto funkci zastával několik měsíců v roce 2004. „Tenkrát mi vyčítali, že nemám politický mandát. Proto jsem teď stál v čele kandidátky," vysvětloval v Otázkách Václava Moravce lídr kandidátky hnutí ANO. Kandidát na eurokomisaře sociálních demokratů Pavel Mertlík ve volbách nekandidoval.

Podle průzkumu agentury Focus pro ČT by si 34% lidí Teličku jako eurokomisaře přálo. Mertlík je vhodný kandidát pro 13%. Mezi oběma muži ve výzkumu skončila ještě Zuzana Roithová z KDU-ČSL s 22% hlasů, které ale na rozdíl od Teličky a Mertlíka zatím není oficiální kandidátkou na eurokomisaře. Necelá třetina lidí si pak nebyla schopna mezi kandidáty vybrat.

„Ukazuje se, že Telička je vnímán jako jednak nejkompetentnější ze všech eurolídrů. Zdá se, že vnímán i jako nejvýraznější zastánce národních zájmů. V očích voličů v sobě kombinuje profesionála a dynamického a tvrdého politika," komentoval průzkum sociolog Jaromír Volek, podle kterého má Telička výhodu právě i ve znalosti prostředí Evropské komise.

Výhrady k Teličkovi se ale ozývají z Bruselu. Podle některých nevládních organizací nemůže jako zvažovaný kandidát dostatečně hájit veřejný zájem. „Myslím, že je velmi nepatřičné a kontroverzní jmenovat právě jeho za Českou republiku, protože byl posledních devět let průmyslovým lobbistou a měl svoji konzultantskou firmu v Bruselu i v Praze," uvedla Nina Hollandová z organizace Corporate Europe Observatory.

Podle organizace není nezávislý a je ve střetu zájmů, protože zastupoval české uhelné firmy nebo Microsoft. „Jednou byl komisařem, pak se stal lobbistou a teď by měl být zase eurokomisařem. To je v jasném rozporu s pravidly, podle kterých má být komisař naprosto nezávislý," vysvětlovala Hollandová, které se domnívá, že by neměl být ani nominován.

„Já jsem sedm let pracoval v evropské komisi. Pokud bych v sebemenší míře šel kolem té hranice a dostal se od střetu zájmů, tak tam dávno nejsem. Měl jsem naopak vysokou důvěru komise, že jsem schopen oddělit své byznys aktivity od práce pro ni. A toho jsem schopný i do budoucna," hájil se Telička, který s kritikou nesouhlasí.

Související

Koronavirové pasy, ilustrační fotografie k tématu

V rámci covid pasů by se podle Teličky mohly uznávat vybrané antigenní testy

V rámci tzv. digitálního zeleného certifikátu neboli covidového pasu by podle bývalého eurokomisaře a místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky měly být kromě PCR testů uznávány i antigenní testy. Evropská komise by měla vydat seznam těch, kterými se bude možné prokazovat. Vybrány budou na základě vědeckých studií o jejich přesnosti a funkčnosti.

Více souvisejících

Pavel Tělička eurokomisaři lobbing

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy