Komunisté a lidovci slaví, TOP 09 pokládá volby za úspěch, ale...

Praha - Předseda KSČM Vojtěch Filip považuje zisk tří europoslaneckých mandátů za úspěch své strany. Podobně nadšení jsou z výsledků voleb také lidovci a ODS, pro kterou je podle slov předsedy strany Petra Fialy zisk dvou mandátů velký úspěch. S chladnou hlavou výsledky pozoruje Karel Schwarzenberg, který tvrdí, že malý zájem voličů není nejpříznivější výsledek pro Českou republiku.

Volby podle lídra vítězného ANO Pavla Teličky potvrdily postavení hnutí na české politické scéně. Podle předsedy Andreje Babiše obhájilo svou pozici. ANO vzhledem k výsledkům voleb trvá i nadále na svém kandidátovi na eurokomisaře, kterým je Telička, řekl Babiš novinářům. Uvedl také, že hnutí mělo větší potenciál. Řekl, že je přístupem některých svých kolegů ke kampani zklamán.

Za velký úspěch pokládá výsledky také strana TOP 09. K němu podle předsedy Karla Schwarzenberga i místopředsedy Miroslava Kalouska dopomohla nízká volební účast. Řekli to dnes večer novinářům po oznámení výsledků voleb do Evropského parlamentu. TOP 09 bude mít v europarlamentu čtyři křesla. Schwarzenberg dodal, že malý zájem voličů ale není nejpříznivější výsledek pro Českou republiku.

"Tři vlasy na hlavně je poměrně málo, tři vlasy v polévce je poměrně mnoho... Přál bych si více, kdyby nad námi vyhrála klasická demokratická strana," uvedl Schwarzenberg.

Kalousek za nízkou volební účastí vidí velmi komorní kampaň a znechucení politikou. Vinu podle něj mají i média, která zveřejňují o EU informace, které podle něj nemají daleko k mystifikaci. "Nízká volební účast vylepšila výsledek TOP 09. Vedle skalních příznivců stran a hnutí šli k volbám ti inteligentní, kteří věděli, o co jde, a mezi těmi inteligentními má TOP 09 vždycky víc příznivců než v běžném vzorku populace," řekl Kalousek.

Psali jsme:
Zdechovský děkuje za hlasy voličů. Babiš vzkazuje: Je to potvrzení našeho úspěchu

Slaví komunisté i lidovci

"Pokud jde o samotný výsledek, považuji obhájení tří mandátů za úspěch pro KSČM," řekl komunistický předseda. "To, že jsme zvolili Kateřinu Konečnou vedoucí kandidátkou, bylo velmi dobré. Byl to krok správným směrem," uvedl Filip. V minulém období měli komunisté v Evropském parlamentu čtyři mandáty.

Výsledky uvítal také předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Lidovci v nich získali tři mandáty, tedy o jeden víc, než měli. Šéf lidovců už před vyhlášením výsledků voleb uvedl, že by považoval za úspěch, kdyby se podařilo obě křesla obhájit. Je rád, že neuspěly některé euroskeptické strany. 

"Musím říct, že mám velkou radost, že se nám podařilo to, v co ještě málokdo před pár měsíci doufal. Jsem velmi rád, že se nám podařilo díky našim voličům, že budeme mít tři poslance v Evropském parlamentu, kteří doufám navážou na kvalitní práci především Zuzany Roithové," poznamenal Bělobrádek.

Vzhledem ke krizi jsou výsledky úspěch, zní z ODS

Slaví se také v ODS. Zisk dvou mandátů v Evropském parlamentu je pro stranu úspěchem vzhledem ke krizi, kterou prošla. Po oznámení výsledků voleb do EP to novinářům řekl předseda strany Petr Fiala. 

"Já jsem dlouhodobě před volbami celkem realisticky říkal, že budu považovat za úspěch jakýkoli výsledek nad 7,5 procenta. Toho výsledku jsme dosáhli," řekl Fiala. Volební zisk je podle něj úspěchem vzhledem ke kontextu, v jakém se jeho strana nachází. ODS podle něj nyní musí analyzovat krizi a události, kterými v poslední době prošla. "Spokojen budu, až ODS začne volby opět vyhrávat," poznamenal Fiala.

Svobodní považují překročení pětiprocentní hranice získaných hlasů ve volbách do Evropského parlamentu a zisk jednoho mandátu za velký úspěch. ČTK to dnes řekl předseda strany a lídr kandidátky Petr Mach.

"Jsme šťastní, že to tak je. Je to pro nás velký úspěch," komentoval Mach volební výsledek své strany, která získala 5,24 procenta hlasů. Za úspěch to považuje nejen kvůli zisku samotného mandátu v europarlamentu. "Ale protože nás to posunulo do vyšší ligy v rámci politické scény v České republice," poznamenal Mach, který bude euroskeptické Svobodné v Evropském parlamentu také zastupovat.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".
Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Více souvisejících

Eurovolby Volby koalice

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 46 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy