Radek John varuje: Občané jsou v ohrožení. Bartoš zvažuje rezignaci

Praha - Mezi frakcemi, které se do Evropského parlamentu díky malému počtu získaných hlasů nedostaly, se nachází například Věci veřejné, LEV 21 nebo OK strana. Jejich členové a předsedové vidí výsledky voleb povětšinou jako zklamání a varují před budoucností, předseda Pirátů Ivan Bartoš dokonce promluvil o rezignaci.

Slova díků a zároveň smutku posílá svým příznivcům kandidát za VV Radek John. "Občané ČR ohrožení záměrem eurokomisařky Cecilie Malstrém zakázat zbraně pro sebeobranu a občané, kterým vadí, že ČR je jednou ze čtyř zemí Evropy, kde není zakázáno pěstovat geneticky modifikované potraviny, nepřišli k volbám v takovém počtu, aby to stačilo na mandát hájit jejich zájmy v europarlamentu," uvádí.

Ani neúspěšný výsledek jej ale nezbavil ideálů a plánů. "Od úsilí posílit právo na sebeobranu všech občanů ČR v případě násilného vniknutí do jejich příbytku spolu se současnými poslanci VV v českém parlamentu ale neustoupím. To že se nám nepodařilo přesvědčit eurorealistické voliče, že volby do EP mají význam a na výsledku bude záležet, jak budou nebo nebudou hájeny jejich zájmy, nic nemění na našem odhodlání hájit posílení práva obětí agresorů v České republice a prosazovat povinné označení geneticky modifikovaných potravin, které budou v budoucnu nabízeny českým spotřebitelům," dodává John.

Velkým zklamáním je výsledek pro dalšího příslušníka strany VV Jiřího Kohouta. "Rád bych poděkoval všem, kteří si vyhrnuli rukávy a pustili se do marného boje s veřejným míněním. Všechny hlasy jsou nesmírně cenné a děkuji za ně, všichni aktivní členové jsou pro mě téměř hrdinové. Nemusím připomínat, že výsledek je mnohem horší než jsem si připouštěl v nejhorších variantách a je pro mě zklamáním," posteskl si.

Volby dopadly špatně, pro všechny

"Volby nedopadly špatně jen pro LEV 21, ale pro všechny. Jásat nemůže snad nikdo. Celá politická elita je k smíchu, zejména pak ti, co měli na kampaň dost peněz. Volební účast 18,1 % je tragédie a vizitka pro celou politickou elitu," hodnotí výsledek Jiří Paroubek, předseda strany LEV 21.

Podobně se k neúspěchu staví Dělnická strana sociální spravedlnosti. "Výkonný výbor Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) považuje dosažený výsledek v eurovolbách za prohru. I přesto děkujeme všem voličům, kteří nás podpořili, a považovali za důležité jít k volbám a projevit svůj názor. Vedení DSSS bude výsledky voleb hodnotit na nadcházející celostátní poradě a z ní vyplynou patřičné závěry," hodnotí výsledek předseda strany Tomáš Vandas.

"Děkujeme občanům České republiky, kteří nás volili. Dokázali jsme od založení strany oslovit 3500 voličů, máme příznivce po celé České republice a máme na co navázat. Naše síla je v programu a myšlenkách, které musíme sdělit budoucím voličům, a to se nám časem povede. Není čas na lelkování, čeká nás práce. Tímto zahajuji kampaň do komunálních voleb 2014," zhodnotil volby Jiří Janeček, předseda Občanské konzervativní strany.

Skoro jsme to měli, se*u na to

Z výsledků voleb je zklamaný také předseda Pirátů Ivan Bartoš. Kromě žaloby na výsledky voleb, kterou se jeho strana chystá podat k Ústavnímu soudu, zvažuje Bartoš podle svého vyjádření na sociální síti Facebook také rezignaci.

Psali jsme:
Piráti se do europarlamentu nedostali, podávají stížnost k Ústavnímu soudu

"Jsem rád, že Piráti rostou. Skoro jsme to měli.... Na můj soukromý život však pomalu :-) Do konce května doreším smlouvy a se*u na to. 5 let go free je můj limit. Doufám, že to někdo bude dělat lépe," uvedl zklamaný Bartoš.

Neúpěchem skončily volby také pro hnutí Úsvit předsedy Tomia Okamury. Předseda poslaneckého klubu strany Radim Fiala by podle svých slov z EU nejraději vystoupil.

"Vážení přátelé, pokud mám komentovat průběh voleb do parlamentu EU, tak musím konstatovat dvě věci. Zaprvé naprosto zásadní neúčast voličů. Voliči považují volby do EU za zbytečné. Zadruhé: bohužel jsme o potřebnosti těchto voleb nepřesvědčili ani většinu našich voličů, kteří nám dali důvěru v parlamentních volbách. Po pravdě je chápu. Osobně bych nejraději šel hlasovat v referendu o vystoupení z této byrokratické EU. Každému, kdo šel a podpořil naše kandidáty velký dík," říká Fiala.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Eurovolby Radek John

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy