Věci věřejné jsou mrtvé, zní ze strany. John přiznává: Je to zklamání

Praha - Věci Veřejné dostaly ve volbách do Evropského parlamentu pouhých 7000 hlasů a členové strany přiznávají, že situace je mnohem horší, než čekali. Lídr kandidátky Radek John ale přesto neztrácí optimismus, i když nepopírá, že i on je z výsledků zklamán.

"Tak určitě je to velké zklamání. Ale největší zklamání je, že přestože tento národ je euroskeptický, drtivá většina nechce euro a nechce posilování moci Bruselu, tak tito lidé nepřišli k volbám. Ve výsledku tak mají 18 křesel eurooptimistické strany. Takže největší zklamání je, že lidé nevyjádřili svoji vůli," uvedl Radek John v rozhovoru pro Lidovky.cz.

On sám má na sociální síti Facebook 70 tisíc příznivců a podle jeho slov signalizovali, že na volby kašlou, že Evropa je k ničemu. "A teď všichni píšou: no to je průšvih, to to dopadlo, jak to, že byly zvoleny eurooptimistické strany. No protože šli všichni do hospody, protože si řekli, že na EU kašlou. A to je propad, který utrpěly všechny euroskeptické strany. Lidé jsou tak skeptičtí, že nešli ani volit," posteskl si John.

Za preferenční hlasy, které obdržel, je rád a lidem děkuje, mrzí jej ale, že nedokázal lidem vysvětlit, jak důležité tyto volby jsou. "Voliči bohužel tento prapor nezvedli, takže nadvláda Bruselu bude pokračovat. A až si budou všichni stěžovat, já budu říkat, udělal jsem všechno, co bylo v mých silách," podotkl v rozhovoru.

Vyjádřil se také ke kontroverzní asistenční kartě, na kterou před volbami lákal své příznivce a kvůli níž schytal vlnu kritiky z řad některých politiků. Přiznal, že neví, kolik lidí si o kartu zažádalo a ani to vědět nechce. Zároveň uklidnil žadatele, kteří se mohou obávat zneužití osobních údajů společností, které je poskytli.

"Ta firma funguje řadu let a tu kartu má 25 tisíc lidí a obchodní podmínky jsou stále stejné. Ti lidé musí dát osobní data, aby jim ta karta mohla platit, aby se vědělo, komu proplatit služby. Mnoho let to takhle funguje a nikdy nevznikl žádný problém. Tak proč by nyní měli něčí údaje zneužívat," řekl serveru Lidovky.cz.

Závěrem nevyloučil záměr kandidovat v komunálních volbách a popřel, že by na Věci veřejné rezignoval. "Lidé si musí vybrat. Někteří chtějí jít pod tou značkou, někteří se chtějí spojit s jinými a jít pod společnou značkou. To je zcela na těch lokálních místech, kde vidí, jak je to výhodnější."

Jeho slova ale mírně odporují tvrzení, které po volbách učinila místopředsedkyně strany Simona Chytrová: "Bohužel, Věci veřejné se firemně mění podle politického trhu, ale to už nestačí, protože důvěra voličů se nenávratně ztratila. Bohužel, politika je krutá, a osobně jsem toho názoru, že vzkřísit Věci veřejné se nám nepodaří a tato značka už nemá u lidí šanci obstát," uvedla.

Související

Radek John

ČSSD se musí omluvit Johnovi za označení tunelář

Praha - ČSSD se musí omluvit bývalému předsedovi Věcí veřejných Radkovi Johnovi za to, že ho strana v minulosti označila za tuneláře. Rozhodl o tom pražský městský soud, kde John na sociální demokraty podal žalobu.
Radek John

Radek John se stydí. Za policii a za...

Praha - Publicista, moderátor, spisovatel a exministr vnitra Radek John se stydí za českou policii i za své spoluobčany. Uvedl to v reakci na sobotní demonstrace proti islamizaci Evropy.

Více souvisejících

Radek John Věci veřejné

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy