Sotva vyjdou z dětského domova, už po nich jde exekutor. Proč?

Praha - Skupina poslanců napříč stranami předložila ve Sněmovně novelu zákona, která má za cíl osvobodit děti z dětských domovů a obdobných zařízení od placení poplatků za odpad. Navrhují současně, aby nedoplatky za nezletilé platili jejich zákonní zástupci. Současný stav zákona označují předkladatelé za protiústavní a chtějí ho napravit. Pod návrhem novely zákona o místních poplatních jsou podepsáni poslanci z klubů ANO, ČSSD, Úsvit, KSČM a TOP 09 a Starostů.

Poslanci uvádějí, že podle zákona můžou obce vyměřovat a následně exekučně vymáhat místní poplatky i po dětech. Poukazují na to, že existují děti, které na tomto poplatku dluží obcí několikatisícové částky a tento dluh jim může každoročně narůstat, aniž by o tom tušily. Dítě se podle nich o existenci svého dluhu většinou dozví až po dosažení zletilosti, kdy ho po něm začne vymáhat exekutor včetně nákladů na exekuci. "Tato praxe nejtíživěji dopadá na děti ze sociálně slabých rodin a děti zanedbávané, ať již jsou umístěné v dětských domovech či nikoli," stojí v důvodové zprávě.

V případě dětí z dětských domovů a podobných zařízení předkladatelé uvádějí, že náklady spojené s likvidací odpadu hradí tyto ústavy. Pokud by tedy tyto osoby nebyly od místního poplatku osvobozeny, hradily by náklady spojené s likvidací odpadu fakticky dvakrát, stojí v návrhu.

20 000 dětí v ústavech?

Tento mýtus lze vyvrátit objasněním terminologie, neboť pobyt v ústavu není totožný s ústavní výchovou.

Z těchto 20 000 dětí v ústavech je zhruba polovina v ústavech sociální péče – (domovy pro hendikepované). Z toho je zhruba 400 dětí v těchto ústavech z rozhodnutí soudu. Zbylá část – tj. 9600 dětí – na přání rodičů. Tyto děti mají milující rodiče, kteří by se o své potomky rádi starali, ale péče o ně je tak složitá, že se nejde obejít bez odborné pomoci, krom toho mají rodiče právo na budování své kariéry.

Tyto děti se mezi děti s ústavní výchovou nedají počítat. Dále musíme počítat asi 2000 dětí v domovech do tří let, v dětských centrech a kojeneckých ústavech. Tyto děti se zpravidla ze 2/3 vrací do vlastní rodiny.

Takže zbývajících 8000 dětí je rozděleno do dětských domovů, do dětských domovů se školou a výchovných ústavů, podle míry jejich problémů (trestná činnost, záškoláctví, drogy), a zejména problémů v rodině, píšou ucitelskenoviny.cz.

"Jedním z problémů je otázka, zda ústavní výchova „produkuje" delikventy. Ze zkušenosti ředitele DD vím, že děti s ústavní výchovou se dopouštěly přestupků a trestných činů před příchodem do DD, v průběhu i po odchodu z DD. Mohu konstatovat, že se snažíme s dětmi pracovat, přesto je nutné přihlédnout k tomu, v jakém prostředí vyrůstaly a zda by se trestné činnosti nedopouštěly dříve a závažnější než při pobytu a po odchodu z DD. Výzkum sledoval trestnou činnost za 10 let po odchodu z DD. Domnívám se, že je sporné rozhodnout, do jaké míry může ústavní výchova za to, že daný jedinec se dopustí trestného činu v osmém, devátém či desátém roce po odchodu z DD. V prvním roce po odchodu z DD se trestné činnosti dopouští jen malé procento," říká Milan Opravil, ředitel DD Telč.

Související

Romové

Romské děti tvoří téměř polovinu populace v kojeneckých ústavech. Příští rok se mají zrušit

Romské děti tvoří téměř polovinu populace v tzv. kojeneckých ústavech. Letos na jaře bylo ve zdejších domovech pro děti do tří let umístěno celkem 410 chlapců a děvčat, z nichž 189 bylo romského původu. Sociální důvody převažovaly jako hlavní faktor pro umístění těchto dětí do těchto zařízení. Vliv na tuto situaci má také nastavení systému péče, nedostatečná prevence ohledně odebrání dětí z rodin a předsudky. 
Jana Maláčová (ČSSD)

Klokánky a azylové domy pro děti dostanou na doplacení provozu 62 milionů

Klokánky a podobné azylové domy pro děti dostanou i letos mimořádné dotace na doplacení provozu. Rozdělit si budou moci až 62 milionů korun. Na plně obsazené místo budou moci měsíčně dostat 13.200 korun. Schválila to dnes vláda. Na twitteru to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). V Česku funguje 52 zařízení pro okamžitou pomoc dětem (ZDVOP) s 734 místy.

Více souvisejících

dětské domovy Exekuce dluhy

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

Putin má paranoidní strach, že Západ omezí moc Ruska. Moskva proto enormně zbrojí

Ruský vůdce Vladimir Putin je „paranoidní" z údajného záměru Západu omezit moc Ruska ve světě, což ho vede k tomu, že vynakládá historicky rekordní částky na militarizaci země. 

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy