Nejvyšší žalobce zamítl stížnosti na rozdělení kauzy Nagyová

Brno - Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zamítlo stížnosti proti rozhodnutí olomouckých žalobců rozdělit takzvanou kauzu Nagyová. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Podle ní si na to stěžovali zpravodajci Ondrej Páleník a Jan Pohůnek a lobbista Ivo Rittig, kteří mimo jiné uváděli, že bude omezeno jejich právo na obhajobu. NSZ ale nenašlo v tomto rozhodnutí žádné zásadní chyby, a stížnost proto odmítlo, píše MfD.

Rozdělení případu umožní vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci poslat dřív k soudu tu část případu, která se týká údajného zneužití vojenské tajné služby a sledování tehdejší manželky premiéra Petra Nečase. V této části případu, který loni vedl k pádu Nečasovy vlády, je spolu s někdejší ředitelkou premiérova sekretariátu Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) obviněno i několik bývalých zpravodajců.

Kvůli údajně nezákonnému sledování Nečasovy tehdejší manželky Radky jsou stíhání bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a pracovník tajné služby Jan Pohůnek. Podle policie a státního zastupitelství ale sledování Nečasovy manželky zosnovala a usměrňovala právě Nagyová.

"Ze všech zjištěných informací vyplývá, že o sledování realizovaném pracovníky Vojenského zpravodajství byli vedle Jany Nagyové informováni minimálně vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul, dvě osobní asistentky a premiér Petr Nečas," napsali policisté z ÚOOZ do záznamu. A přidali jméno dalšího muže, který o všem prý věděl: generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše, dobrého známého Nagyové, píše iDnes.cz.

Benešovo jméno zmiňuje i státní zástupce Rostislav Bajger v dokumentu shrnujícím policejní poznatky ke kauze Nagyová. Začátkem října 2012 šéf ČEZ Nagyové volal kvůli obsazení postu Útvaru zvláštních činností policie. Šéfce kabinetu líčil, že tato pozice je "důležitější než někteří ministři". Útvar se mimo jiné zabývá odposloucháváním telefonů a sledováním osob.

Beneš s Nagyovou řešil i rebely v ODS. "Pro toho funkce v NKÚ, pro toho ve VZP," říkal ji podle policie. Rebelové nicméně dostali místa v jiných státních firmách. Šéfce kabinetu Beneš radil, protože ji považoval za člověka pověřeného svým nadřízeným, premiérem Petrem Nečasem. "Byl to právě předseda vlády, kdo mě s Janou Nagyovou seznámil. Přes ni jsem mu doručoval podklady k energetice nebo jiným záležitostem ČEZ," vysvětloval Beneš pro týdeník Respekt.

O další Benešově lince směrem k Rittigovi informoval server Lidovky.cz. V roce 2009 oba muži ještě ve společnosti tehdejšího šéfa ČEZ Martina Romana odletěli na Davis Cup do chorvatské Poreče. ČEZ v té době začal ve velkém investovat do solárních elektráren. Mimo jiné se schylovalo k miliardovému odkupu obřího projektu Amun.Re v severočeské Ralsku, za nímž podle řady indicií mohl stát právě Rittig.

Sdílejte článek

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Jana Nagyová Ivo Ištvan

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 40 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy