Zisk ČSSD a Zemanovců ještě zřejmě poroste

Praha - Volební zisk ČSSD a Strany práv občanů – Zemanvci (SPOZ) ještě zřejmě poroste. Volební odhady agentury SC&C, které ČSSD přiřkly zisk 20 procent a SPOZ čtyři procenta, totiž vycházejí z dotazování zvláště ve velkých městech, uvedl politolog Kamil Švec.

Švec je ke zveřejněným volebním odhadům prozatím skeptický, protože dotazování agentury SC&C nepokrylo věrně rozložení českých voličů. Růst zisku lze předpokládat zvláště u levicových stran, které přitahují voliče zejména v malých městech a na venkově. "ČSSD (20 procent) a Zemanovci (čtyři procenta) by měli zaznamenat ještě nárůst volebního zisku. Přesto ale s ohledem na počet stran a jejich relativně vyrovnané zisky, nelze příliš očekávat, že by se ČSSD přehoupla přes 30 procent," sdělil politolog v rozhovoru pro agenturu Mediafax.

Právě Zemanovci přitom podle Švece mohli odlákat značné množství voličů sociálním demokratům. TOP 09 zase byla přitažlivá spíše pro mladé lidi a pro pravicové voliče, kteří se odklonili od ODS. Věci veřejné podle politologa volili především nevyhranění voliči, kteří v minulých volbách nebyli skalními stoupenci žádné z etablovaných stran.

Vítězem parlamentních voleb je podle odhadů agentury SC&C buď ODS s 20 procenty, nebo ČSSD se stejným výsledkem. Na třetím místě je TOP 09 se 17 procenty. Věci Veřejné získaly stejně jako KSČM 11 procent, pětiprocentní limit by překročila ještě KDU-ČSL.

Strana práv občanů - Zemanovci podle odhadu získala čtyři procenta, Suverenita-Blok Jany Bobošíkové a Strana zelených shodně tři procenta.

Volby do Poslanecké sněmovny začaly v pátek 28. května ve 14.00. Ve stejný čas v sobotu 29. května se volební místnosti definitivně uzavřely.

Volební účast dosáhla podle odhadů 62 procent.

Celkem se o 200 křesel v Poslanecké sněmovně utkalo na pět tisíc kandidátů, kteří obsadili kandidátní listiny 25 politických stran.

O obsazení lavic dolní parlamentní komory v následujících čtyřech letech rozhodovali občané starší 18 let poměrným systémem prostřednictvím kandidátních listin s možností udělit čtyři preferenční hlasy.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD strana práv občanů Volby

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 54 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy