Bém zostra: Za všechno může Hudečkova stupidita a neprofesionalita, schytal to primátor kvůli Opencard

Praha – Karta občana Opencard, do které hlavní město investovalo zhruba miliardu korun, brzy skončí. Smlouva uzavřená s firmou Haguess byla pro město nevýhodná, shodnou se bývalí primátoři Bém a Svoboda. V potenciál karty ale věřím dál, a pokud skončí, bude to kvůli hlouposti Hudečka, kritizuje současnou hlavu Prahy Pavel Bém.

Podpora karty Pražana skončí v neděli a radní pořád ještě neví, jak budou problém řešit. Současný primátor za TOP 09 Tomáš Hudeček říká, že problém Opencard pouze zdědil od svých předchůdců. Bém i Svoboda přizvávají jistá pochybení, odmítají ale, že by způsobili současný stav projektu.

Mezi roky 2006 a 2010, kdy byl v čele hlavního města Bém, stála příprava karty 780 milionů. „Nevím přesné počty, ale celkem stála miliardu," doplnil údaje pro DV TV Svoboda. I tak je podle béma karta levná v porovnání s podobnými projekty ve světě.

„Nevím, v jakém stavu se karta nachází dnes. Obecně nevěřím tomu, co se říká ve sdělovacích prostředcích. Kdyby se hypoteticky stalo, že karta Pražana bude zrušena, tak to bude další z příběhů absolutní koncentrované lidské hlouposti současného primátora Hudečka," tvrdí Pavel Bém.

Podle Svobody se jistá pochybení ukazovala už v průběhu přípravy projektu. „Podle všech auditů byla smlouva nastavena nevýhodně. Je tam nasmlouváno to, že všechna práva licenční patří Haguessu, což je pro Prahu velmi nevýhodné v tom dalším vývoji," popisuje jeden z problémů Svoboda.

To ale znamená, že všechna práva k Opencard vlastní firma a Praha s kartou může nakládat jen po jejich souhlasu. Tato smlouva byla uzavřena už v roce 2006 za Pavla Béma. „Druhá část problému je, že to co bylo zadáno, teď TOP 09 vůbec neřešila. Na to jsem je několikrát upozorňoval," říká Svoboda s tím, že hned po převzetí magistrátu TOP 09 měla být smlouva řádně doupravována.

„Nezapírám svůj díl viny. Měl jsem být tvrdší a razantnější, ale pravda je taková, že na to, co jsem žádal, mám usnesení, podle kterého zodpovědná radní do roka předloží nějaký výsledek své činnosti," dodal Svoboda s tím, že se tak nestalo.

Nic z toho není podle Béma tím hlavním problémem. „Praha se rozhodla, že projekt koupí, což je iracionální. Když ho chce Hudeček koupit, je jasné, že musí koupit licenční práva. Je to jasné, vždyť je to duchovní vlastnictví," kritizuje kroky Hudečka Bém, podle kterého měl současný primátor otevřeně soutěžit o dodavatele služeb, kterým by mohla být i jiný forma než Haguess.

„Když ho chce koupit, ať ho zaplatí. Ale on ho nemusel kupovat, to je jeho hloupé a stupidní rozhodnutí. Kdyby naopak otevřeně soutěžil, ale pan Hudeček prostě nesoutěžil, protože místo toho snad spal, nic neřešil. Dostal se do časového vleku a už nemá čas na nic," pustil se do primátora Bém, podle kterého za vším stojí neprofesionalita, lidská hloupost a absolutní neprofesionalita, kterou současná hlava Prahy pouze svaluje na svoje předchůdce.

Související

Pavel Bém /ODS/

Bém se vrací na magistrát, bude mít místo v protidrogové komisi

Bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS) má své místo v protidrogové komisi hlavního města. Jeho odborná způsobilost je nezpochybnitelná, řekl dnes novinářům nově zvolený primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Bém se stal členem komise jako zástupce Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a podle Deníku N se již účastnil prvního zasedání. 
Pavel Bém

Bém vzkázal soudu, že odposlechy s Mazánkem a Kolibříkem jsou zfalšované

Někdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS) vzkázal soudu, že v médiích zveřejněné odposlechy s Mazánkem a Kolibříkem jsou falzifikát a vznikly s cílem ho poškodit. Bém měl dnes svědčit v kauze vynesení těchto odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS), omluvil se ale kvůli zahraničnímu pracovnímu jednání. Obžalobě čelí bývalý zpravodajec Jan Petržílek a někdejší vrcholný politik Vít Bárta (Věci veřejné).

Více souvisejících

Pavel Bém Tomáš Hudeček Opencard

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

Dlouho očekávaný rozsudek padl. Soud rozhodl o odvolání Juliana Assangeho

Zakladatel serveru WikiLeaks, Julian Assange, se může odvolat proti vydání do Spojených států, rozhodl v pondělí Vrchní soud v Londýně. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy