Vláda navrhla Nicholase Wintona na Řád Bílého lva

Praha - Vláda navrhne prezidentu republiky, aby Řádem Bílého lva vyznamenal zachránce stovek židovských dětí Nicholase Wintona. O dnešním rozhodnutí vlády novináře informoval vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Prezident Miloš Zeman už v minulých týdnech uvedl, že Wintonovi toto nejvyšší státní vyznamenání udělí.

Jednání o návrhu, který předkládá ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), kabinet v květnu přerušil s tím, že chtěl tento materiál nejprve projednat s Pražským hradem. Zeman pak oznámil, že Wintonovi vyznamenání udělí. Hlava státu i vláda také zachránci poslala blahopřejný dopis k jeho 105. narozeninám.

Řád by měl být Wintonovi předán při příležitosti oslav vzniku samostatného Československa 28. října. Winton se ale podle médií slavnostního aktu kvůli svému zdravotnímu stavu nezúčastní.

V roce 1938 se N. Winton chystal odjet na dovolenou do Alp. Vše ovšem změnil telefonát jeho přítele, který ho seznámil se situací v Československu a naléhavě prosil o pomoc. Winton neváhal a okamžitě odcestoval do Prahy s jasným úmyslem pomáhat ohroženým lidem. V Praze si zřídil kancelář a aktivně se snažil kontaktovat zahraniční ambasády s cílem zajistit azyl pro co nejvíce Čechoslováků, kterým hrozí nebezpečí.

Pozitivní odpověď přišla jen z Velké Británie, ostatní země již uzavřely své hranice. Ze strany britských ambasadorů byly ovšem určeny velmi přísné podmínky pro převoz židů na území Velké Británie. Hranice směly překročit pouze děti a za každé z nich muselo být zaplaceno 50 liber. Wintonova kancelář v jednom z pražských domů se začala plnit rodiči, kteří chtěli své děti uchránit před nebezpečím nacismu. Byly vytvořeny archy s fotkami všech přihlášených dětí, které byly zanedlouho otištěny v britském tisku. Rodiny, které chtěly adoptovat jedno z československých dětí, si tak mohly vybrat. Ovšem času nebylo nazbyt, vše muselo probíhat velmi svižně. Když byly všechny děti zaregistrovány a rodiny ve Velké Británii si vybraly, kterému z nich poskytnou azyl, Wintonovým posledním úkolem bylo zajistit všem cestujícím víza a vypravit vlaky.

Situace se ukázala být natolik nouzová, že se rozhodl víza padělat a opět se tak vystavil značnému riziku, uvedl server nicholaswinton.eu. Osm vlaků úspěšně projelo přes Německo a Francii do Velké Británie, kde se děti dostaly do nových, bezpečných domovů. Poslední, devátý vlak s 250 dětmi do Británie nedojel, 1. 9. 1939 vypukla druhá světová válka. I přesto, že poslední vlak se nepodařilo vypravit, Nicholas Winton svými činy zachránil 669 československých dětí.

Související

Policie ČR, ilustrační foto

Wintonova socha na hlavním nádraží v Praze je poničená. Policie hledá svědky

Socha zachránce židovských dětí Nicholase Wintona na pražském hlavním nádraží má opět poškozené brýle. Policisté v souvislosti s tím hledají muže a ženu, kteří 30. prosince odpoledne podle kamerového záznamu vyzvedli k hlavě sochy malé dítě. Poškození brýlí si ten samý den večer všiml pracovník ochranky. Na policejním webu to dnes uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Socha měla v minulosti brýle utržené už několikrát.

Více souvisejících

Nicholas Winton Řád bílého lva Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 27 minutami

před 38 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy