Jsou něco víc než my? Poslancům se auta odtahovat nebudou

Praha - Poslanci opět potvrdili, že jsou něco víc než my, obyčejní občané. Schválili totiž návrh poslance Stanislava Humla (ČSSD) k novele silničního zákona, který by policii znemožnil odtáhnout auta poslanců a senátorů z placených zón.

Sněmovna při schvalování novely silničního zákona přijala pozměňovací návrh poslance ČSSD Stanislava Humla, který má ztížit odtahování aut policií. V praxi ale znemožní odtahování aut poslanců a senátorů. Humlův návrh podpořilo 63 poslanců, hlavně sociálních demokratů a komunistů, ale i z TOP 09, Úsvitu a ANO. Celý zákon, který měl původně řešit hlavně postihování zahraničních řidičů, poslanci také schválili a odeslali do Senátu.

Humlův návrh se netýká jen vozidel zákonodárců, ale všech motoristů. Podle něj by policie mohla ze zón placeného stání odtahovat auta jen v případě, kdy na ně nejprve nasadila botičku a motorista do 24 hodin nepožádal o její odstranění. Vozidlům poslanců, senátorů či například hasičů ale zákon zakazuje botičku nasadit.

Zákony o státní i obecní policii uvádějí, že policista nebo strážník nesmí botičku nasadit na vozidlo, které je "viditelně označeno jako vozidlo ozbrojených sil, ozbrojených bezpečnostních sborů, požární ochrany, vozidlo určené k poskytování zdravotnických služeb, vozidlo invalidy nebo jako vozidlo osoby požívající výsad a imunit podle zákona nebo mezinárodních smluv". Takové automobily by tedy nemohly být ani odtaženy.

Humlův návrh kritizovali zejména poslanci ODS. Například pražský exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) o něm řekl, že by přinesl takové problémy, že se jím poslanci budou muset za půl roku zabývat znova.

Poslanci Humlův návrh vložili do stejné novely, do níž chtěl už v květnu sněmovní hospodářský výbor vložit úpravu, která by policii znemožnila odtahovat vozidla poslanců a zákonodárců. Výbor ale posléze od tohoto návrhu ustoupil.

Další Humlovy návrhy už poslanci neschválili. Šlo například o možnost zahlazovat v bodovém systému delikty starší tří let.

Cílem dnes schválené novely je ztížit zahraničním řidičům možnost vyhnout se trestu za dopravní přestupky spáchané v tuzemsku. Počítá s tím, že cizinec bude muset obdržet informace o svých proviněních proti pravidlům dopravy v ČR ve svém rodném jazyce. Informační formulář bude obsahovat údaje o tom, jakého přestupku se kdy a kde podezřelý dopustil, včetně možného postihu. Podrobnější informace pak budou v samotném oznámení o zahájení řízení.

Související

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Stanislav Huml zákony

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 55 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy