Skončí Semelová u soudu? Její sporné výroky prozkoumá politolog

Brno - Výroky poslankyně Marty Semelové (KSČM) k událostem, jako byla justiční vražda Milady Horákové či invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968, bude zkoumat znalec z oboru politologie. Na základě jeho závěru státní zástupce Jan Petrásek rozhodne, zda bude stíhána za podporu hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, za což hrozí až deset let vězení. Petrásek to dnes řekl ČTK.

"Předpokládám, že závěr politologa bych mohl mít na stole tak za tři měsíce. Jde o poměrně složitou záležitost, která vyžaduje podrobné zkoumání," řekl Petrásek. Podle něj trestné činy typu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka bývají spáchány nenápadně. Nejde obvykle o otevřenou propagaci, ale podpora je vyjadřována skrytě a nepřímo. Právě proto je nyní nutné k objasňování kauzy přizvat politologa.

Městské státní zastupitelství v Brně přijalo před několika týdny na poslankyni Semelovou dvě trestní oznámení, a to od starosty městské části Starý Lískovec Vladana Krásného (ODS) a od Dušana Makovského z iniciativy ProtiAlt.

Semelová v pořadu České televize Hyde Park například pochybovala, že přiznání Horákové před soudem byla vynucená. K srpnovým událostem pak poslankyně uvedla, že by je rozhodně nenazvala okupací. "Já bych to nazvala internacionální pomocí, která ale nám jako komunistické straně přinesla do budoucna mnohé problémy s tím, jak se lidé dívali na komunistické hnutí," myslí si poslankyně.

Psali jsme:
Hnus lidský, temná míza komunismu, zaútočil redaktor Semelová přestřelila, její výstup v ČT byl moc i na KSČM
 

Semelová není mezi komunisty sama, exposlanec Václav Exner jí dává v zásadě za pravdu: "Horáková nejen při tom samotném procesu, ale i předtím se zcela jasně vyjadřovala v tom směru, že spolupracuje na tom, aby vláda, která byla v té době, byla svržena," tvrdil Exner pro pořad ČT 168 hodin.

V Česku zatím za podobné výroky nikdo trest nedostal. Před více než deseti lety se před soudem zodpovídal radikální komunista David Pěcha kvůli propagaci násilného komunistického režimu a kvůli pomluvě. Soud ho ale nakonec zprostil obžaloby. Pěcha později zřejmě spáchal sebevraždu.

Podle právníka a bývalého náměstka ministra spravedlnosti Františka Korbela by ale oznamovatelé mohli být u soudu úspěšní, píše Rozhlas.cz.

„Teoreticky vzato oznamovatel má určitou šanci, neboť nový trestní zákoník z roku 2009 obsahuje zločiny proti lidskosti a teoreticky by se bylo možné dopustit buďto trestného činu projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka, anebo dokonce popírání či zpochybňování genocidy," upřesňuje.

Související

KSČM Komentář

Komunisté zase velí zemi. I když se neoslovujeme soudruhu a major Zeman nezáří z obrazovky

KOMENTÁŘ – Po zemi se opět rozlila rudá barva, která diktuje, jak národ bude žít. Komunisté bohužel opět převzali moc nad republikou, i když se tváříme, že nám nevládnou. Z kabinetu Andreje Babiše si KSČM udělala své rukojmí, které plní, co jim nadiktují. Jinak by sestava ze Strakovy akademie nic neprosadila. Stala se pouhými loutkami v rukou bolševiků, kteří zvláště v koronavirové pandemii rozhodují o dění ve státě, jemuž velí. A tak rozkazují, kdy žáci půjdou do školy, anebo že ožebračí armádu o deset miliard. Nikdy se nevyplatí je podceňovat, stále jsou nebezpeční. Už jen tím, že stále existují a nejsou postaveni mimo zákon.

Více souvisejících

Marta Semelová KSČM

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy