Číňané nepustili Topolánka do své země. Co se stalo?

Praha - Bývalí předsedové vlád mohou i po skončení svých mandátů využívat některé výhody, které jim premiérské křeslo přineslo. Jednou takovou je diplomatickým pas, který se hodí do zemí, kde je běžně zapotřebí vízum. Vlastnit jej ale nemusí být vždy výhoda, své o tom ví například Vladimír Špidla nebo Mirek Topolánek.

Diplomatický pas mohou na vlastní žádost obdržet všichni členové vlády, poslanci, senátoři a jejich rodinní příslušníci, pokud jim je schválí ministerstvo zahraničí. Resort v současné době podle informací Lidových novin eviduje 6700 diplomatických pasů. Někteří na něj nedají dopustit, jiní je už nechtějí ani vidět.

"Diplomatický pas? Nikdy! Zadrželi mě kvůli němu v přístavu v Řecku. Mysleli si, že je falešný," svěřil se Lidovým novinám expremiér Vladimír Špidla, který byl při tomto incidentu odvezen na služebnu, kde jeho pas přístavní stráž půldruhé hodiny podrobně zkoumala.

S podobnými problémy se potýkal i Mirek Topolánek "Nedostal jsem teď na diplomatický pas vízum do Číny. Podléhá to schvalování v úplně jiném režimu," sdělil LN expremiér.

V jakém režimu, na to Topolánek už neodpověděl. Podobně prý mlčí také čínská ambasáda a resort zahraničních věcí tvrdí, že o žádné speciální proceduře pro diplomatické pasy neví.

Diplomatický pas je udělován politikům pouze po dobu jejich mandátu, doživotně jej může využívat pouze prezident a premiéři vlád. I přesto jej ale většina předsedů kabinetu nevyužívá a někteří, jako například Jiří Paroubek nebo Jiří Rusnok, o něm ani neslyšeli.

Související

Mirek Topolánek

Na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy kandiduje Topolánek, Rafaj, Palát a Wojnar

Kandidáty na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR jsou bývalý premiér Mirek Topolánek, současný viceprezident svazu Jan Rafaj, člen jeho představenstva Miroslav Palát a bývalý prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar. Informace serveru e15.cz dnes ČTK potvrdila mluvčí svazu Tereza Šebestová. Nový prezident nahradí Jaroslava Hanáka, který byl ve funkci 12 let.

Více souvisejících

Mirek Topolánek Vladimír Špidla ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy