Podmínka pro Nečasovou? Směšné! Žalobci podali stížnost

Praha - Žalobci podali odpor proti roční podmínce, kterou v pátek uložil Obvodní soud pro Prahu 1 Janě Nečasové, dříve Nagyové za údajné zneužití Vojenského zpravodajství (VZ). Podali také stížnost kvůli zastavení trestního stíhání zpravodajce Jana Pohůnka a rozhodnutí soudu o předání případu ohledně šéfů VZ Milana Kovandy a Ondreje Páleníka ministerstvu obrany. Žalobci svůj postup předeslali již v pondělí, dnes o něm informovala Česká televize.

Ivo Ištvan z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje a nedávno podalo obžalobu, ČTK postup zastupitelství nepotvrdil s tím, že podle něj již bylo vše řečeno v pondělí, kdy advokáti a žalobci dostali rozhodnutí soudu do datových schránek a informovali o něm média. Odpor a stížnosti bude řešit Městský soud v Praze. Podle Ištvana nemá v trestním řádu určenu lhůtu pro vyřízení.

Ivo Ištvan včera České televizi řekl, že navzdory smírnému verdiktu pro Nečasovou dal vrchnímu zastupitelství soud za pravdu. "Já jsem si prostudoval rozhodnutí ve vztahu k obžalovaným, u kterých bylo zastaveno trestní stíhání, a tam je uvedeno, že se dopustili porušení zákonných ustanovení, soud tam pouze neshledal subjektivní stránku. A my chceme odvolacímu soudu předvést všechny důkazy, které právě prokazují jejich úmysl, to znamená, že dobře věděli, co činí," prohlásil ve včerejších Událostech ČT Ištvan.

Soud uznal Nečasovou vinnou ze zneužití VZ v neveřejném jednání minulý týden v pátek. Uložil jí roční podmínku. Součástí rozhodnutí je zastavení trestního stíhání zpravodajce Pohůnka. Případy zbylých dvou obžalovaných v kauze, šéfů VZ Páleníka a Kovandy soud postoupil k vyřešení ministerstvu obrany s podezřením z kázeňského provinění.

Podle žalobců zneužila v roce 2012 tehdejší šéfka kanceláře premiéra Petra Nečase Nagyová zpravodajce VZ ke sledování premiérovy manželky Radky. Údajně k tomu měla osobní důvody, protože s Nečasem udržovala vztah. Nečas krátce po vypuknutí kauzy rezignoval a jeho vláda padla. S Nagyovou se později oženil. Nečasová je podle žalobců pojítkem mezi více případy - je obviněná také ohledně údajného uplácení poslanců funkcemi a vynášení informací z Bezpečnostní informační služby. Případ VZ je první, který dostali žalobci před soud, ostatní podle nich budou následovat. Nečasová se zatím k obviněním nevyjadřovala.

Kriminalisté se k případu dostali na základě prověřování podezření na údajnou zločineckou skupinu složenou z podnikatelů a lobbistů, která se prý dopouštěla korupce při veřejných zakázkách a praní špinavých peněz. 12. června 2013 pak odstartoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu spolu s Útvarem rychlého nasazení rozsáhlý zásah ve Strakově akademii, královéhradeckém sídle Lesů ČR i kancelářích a domech pražských lobbistů Ivo Rittiga a Romana Janouška. Sedm lidí skončilo ve vazbě. Nagyová byla následně obviněna i v případu údajného uplácení tří exposlanců ODS. Kauza vedla k pádu celé vlády a k předčasným volbám, uvedl web CT24.

"Po pondělku je Ištvanovo alibi prakticky v troskách. Soud sice úplně nesmetl celý případ ze stolu, ovšem hora porodila myš. Nižšího zpravodajského důstojníka Jana Pohůnka zcela zprostil trestního stíhání, čímž uznal jeho argument, že jako voják pouze plnil příkazy nadřízených. A ani jednání šéfů rozvědky Ondreje Páleníka a Milana Kovandy soud neshledal v trestněprávní rovině a předal je pouze k možnému kázeňskému potrestání Ministerstvu obrany," stojí v komentáři Miroslava Koreckého pro iDnes.cz.

"Vůbec první trest v celé kauze, roční podmínka, tak dopadl na hlavu Jany Nagyové. Nejen výše trestu, ale i sám fakt, že soud nečekal na hlavní líčení a rozhodoval ve zkráceném řízení formou trestního příkazu, svědčí o tom, že také jednání bývalé šéfky Nečasova kabinetu nepovažuje za kdovíjak společensky závažné," dodal Korecký.

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Jana Nagyová Ivo Ištvan

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Co bude dál ukáží až příští dny

Robert Fico dnes podstoupil CT vyšetření a lékaři odstranili tkáň odumřelou v důsledku střelného poranění. Na briefingu to oznámila Miriam Lapuníková, ředitelka nemocnice v Banské Bystrici, kde byl slovenský premiér po středečním atentátu hospitalizován. Dodala, že pacient je při vědomí a jeho stav je stabilizovaný, ale stále vážný.

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy