Kauza lobbisty Dalíka: Manažeři měli strach, zaznělo u soudu

Praha - Jako osobní požadavky nebo osobní služby označovali manažeři rakouské zbrojařské firmy Steyr údajnou žádost o téměř půlmiliardový úplatek ze strany lobbisty Marka Dalíka při vyjednávání o nákupu obrněných transportérů Pandur. Manažeři s úplatkem nesouhlasili, a proto se obávali, že o zakázku přijdou. Vyplývá to z listinných důkazů, které byly zabaveny při prohlídkách v sídle zbrojařské firmy a dnes byly čteny u soudu s Dalíkem.

Manažeři rakouské firmy vymýšleli také strategii, jak o zakázku nepřijít. Chtěli s českou vládou vyjednat například snížení počtu obrněnců a ceny zakázky. To se nakonec podařilo.

Předsedkyně trestního senátu Veronika Čeplová dnes četla u hlavního líčení zejména dokumenty, které česká justice získala od rakouských žalobců, kteří rovněž kauzu vyšetřují. Šlo například o e-mailovou korespondenci nebo texty, které popisovaly schůzky a strategie vyjednávání o pandurech.

Soudkyně citovala například memorandum, které bylo sepsáno pro interní potřeby firmy Steyr. Text vznikl v lednu 2008 krátce po schůzkách, kde se Dalík údajně dopustil korupčního jednání. Text podrobně popisuje všechny kroky mezi Českem a zbrojařskou firmou od podpisu kontraktu až do inkriminovaných schůzek. Manažeři měli mimo jiné obavy, že o zakázku přijdou, protože odmítli žádost o úplatek. Domnívali se, že by úplatek mohla akceptovat jejich konkurence.

Představitelé firmy v zabavených dokumentech zmínili i někdejšího náměstka ministryně obrany Martina Bartáka (ODS), který se údajně v zakázce začal angažovat a "tlačil" ji do politické roviny. Původně se přitom podle manažerů o transportéry z české strany zajímali pouze odborníci. O tehdejší ministryni obrany Vlastě Parkanové (tehdy KDU-ČSL) se manažeři vyjadřovali jako o politicky dosazeném člověku, který "neví, co dělá".

Parkanová byla prvním svědkem, který v kauze svědčil. O neoficiálních schůzkách, kde byl Barták i Dalík, prý nevěděla a dozvěděla se o nich až z médií po delší době, kdy funkci opustila. Přítomnost Dalíka při jednáních pak označila za skandální.

Soudkyně četla například výpověď Lowa Droriho z izraelské zbrojovky, která transportéry vybavila věžovými systémy. Údajně měl nabízet pomoc k zaplacení úplatku. Při čtené výpovědi to ale popřel a uvedl, že se o úplatku dozvěděl až z médií. Soud bude pokračovat v pátek, kdy by měl přijít svědčit bývalý zaměstnanec firmy Steyr Stephan Szücs považovaný za jednoho z klíčových svědků.

Policisté Dalíka vyšetřovali právě na základě svědectví Szücse, který v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů. Podle spisu si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral přitom blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl. Někdejšímu poradci premiéra Mirka Topolánka (ODS) za pokus o podvod hrozí až deset let vězení. Dalík u soudu vinu odmítl.

Kauza nákupu pandurů je další z případů údajně problematických armádních zakázek, který česká policie a justice řeší. V květnu městský soud nepravomocně zprostil viny Martina Bartáka a zbrojaře Michala Smrže v kauze údajné korupce při nákupu armádních vozů Tatra. Před soudem naopak neskončila údajná korupce při pořízení stíhaček Jas-39 Gripen pro českou armádu, protože žalobci případ definitivně odložili.

Související

Marek Dalík

Lobbista Dalík neměl ve věznici výhody. Ministerstvo kauzu uzavřelo

Ministerstvo spravedlnosti dnes potvrdilo svůj předchozí závěr, že odsouzený lobbista Marek Dalík neměl ve vězení výhody proti ostatním vězňům. Výhrady úřad nemá ani k tomu, že Dalík dostával v rámci kázeňských odměn propustky. Ministerstvo to označilo za ověřenou praxi znojemské věznice. O výsledcích dalšího šetření informoval dnes v tiskové zprávě mluvčí úřadu Vladimír Řepka.
Ministerstvo spravedlnosti ČR

Zaměstnávání Dalíka v penzionu? Ministerstvo poslalo kontrolu. Zde jsou závěry

Ministerstvo spravedlnosti zatím nezjistilo žádné nestandardní skutečnosti ohledně zaměstnávání odsouzených ve Věznici Znojmo. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí úřadu Vladimír Řepka. Ministerstvo zkontrolovalo situaci ve věznici poté, co média ve čtvrtek informovala o tom, že odsouzený lobbista Marek Dalík docházel pracovat do znojemského penzionu.

Více souvisejících

Marek Dalík soudy kauza nákupu transportérů Pandur

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy