Zpoplatnění silnic v Německu? Evropská komise by měla zakročit, zlobí se komunista

Praha – Německý ministr dopravy Alexander Dobrindt v pondělí uvedl, že zahraniční řidiči by měli platit za užívání všech německých silnic. Cena by se měla lišit podle stáří vozu a objemu motoru. Je to krok zaměřený proti motoristům z celé EU, komise by měla zakročit, nelíbí se Pavlu Hojdovi z KSČM.

Řidiči osobních aut by měli od roku 2016 platit za využívání veškerých německých silnic, původně se přitom mluvilo jen o dálnicích. Zpoplatněním cest podle Dobrindta něj státní rozpočet získá navíc 2,5 miliardy eur za čtyřleté volební období. Roční známka by měla stát průměrně 88 eur, tedy něco kolem 2 400 korun.

Některým českým politikům se ale taková plány nelíbí. „V době, kdy EU uvažuje o sjednocení poplatků za užívání dálnic a rychlostních silnic, se jedná o velmi vážnou a varující zprávu. Nejtvrdší dopad bude mít na příhraniční styk mezi ČR a Německem a výrazně poškodí zejména české občany už také proto, že ministr dopravy uvažuje, že němečtí občané si budou moci náklady mýtného odečíst z daní," domnívá se Hojda, který za komunisty kandiduje do Senátu.

Celý krok je podle něj namířený proti motoristům z ostatních členských zemí EU a proto by Evropská komise měla zakročit. „V ČR se hovoří o podobném řešení, to by ale po diskusi mělo řešit například snížením spotřební daně z pohonných hmot a maziv, a tím by se kompenzovaly náklady nejen pro místní motoristy, ale i pro motoristy ze zahraničí. Nyní snad EU ukáže, zda je pro rovný přístup k občanům EU nebo se posílí výhradní zastoupení zakládajících členských zemí EU," doufá komunista.

Související

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

Více souvisejících

Dálnice Německo poplatky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy