Sobotka jde do koaliční bitvy, příští týden má padnout jméno eurokomisaře

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce, aby se koalice příští týden shodla na jménu kandidáta na nového českého eurokomisaře. Sociální demokracie i nadále trvá na svém kandidátovi, kterým je bývalý ministr financí Pavel Mertlík. ANO nově nominovalo ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou. O nominaci bude v pondělí jednat koaliční rada.

"Rád bych příští týden jel do Bruselu s jedním jménem a uvidíme, kam do té doby dospějeme z hlediska vyjednávání o portfoliu pro Českou republiku," řekl novinářům Sobotka. Podle něj ČR nyní vyjednává o obsazení evropského komisaře pro průmysl, dopravu či evropské fondy.

O českých preferencích dnes Sobotka telefonicky jednal s francouzským socialistickým prezidentem Françoisem Hollandem. Paříž usiluje o řízení některého z klíčových resortů, například vnitřního trhu.

ANO původně navrhlo na komisaře lídra své kandidátky do Evropského parlamentu a bývalého lobbistu Pavla Teličku, nyní ale svou nominaci změnilo.

Předseda hnutí a vicepremiér Andrej Babiš se domnívá, že by ČR mohla být s nominací ženy úspěšnější. "Paní Jourovou jsme nominovali, i když je to ztráta pro hnutí. (Jean-Claude) Juncker (pravděpodobný budoucí předseda Evropské komise) si přeje ženu, tak máme skvělou ženu, která nás bude dobře reprezentovat," řekl ČTK Babiš.

Podle bruselského tisku bude Jean-Claude Juncker potřebovat nejméně devět žen - přesně tolik, jako má současná Barrosova komise. Podle zpravodaje ČT v Bruselu Bohumila Vostala dokonce Juncker obdržel od dosluhujících devíti eurokomisařek výzvu, aby v jeho týmu zasedlo žen nejméně deset.

"Záleželo by, jakou bychom vyjednali agendu. Přijala bych tu nabídku, kdyby to byla agenda mně blízká, což je především regionální politika, ale i otázky administrativy a vztahů s Evropským parlamentem. Myslím, že bych mohla zvládnout i některé další agendy," řekla Jourová v České televizi.

Kdo by případně Jourovou v čele ministerstva pro místní rozvoj nahradil, nechtěl Babiš říct. Poznamenal ale, že už má v této věci jasno.

Lidovci původně usilovali o bývalou europoslankyni Zuzanu Roithovou. Ta ale nominaci odmítla a navrhla za sebe zkušeného evropského úředníka Petra Blížkovského. "Dva roky mi trvalo, než jsem si přečetl všechna pravidla a než jsem si uvědomil, co je a není důležité. Brusel, jako zavedená instituce s různými institucionálními hrami a tak dále, má spoustu pravidel. A mně chvilku trvalo pochopit, jestli jsou důležitá, anebo tam jsou, protože je někdy někdo napsal. Na otázku, zda už Bruselu rozumím, bych řekl, že před krizí jsem všechno přečetl, ale neměl jsem to osahané. Po krizi už si troufám říci, že to celkem umím," uvedl například Blížkovský pro ekonom.ihned.cz.

Související

Více souvisejících

eurokomisaři Bohuslav Sobotka Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy