Zdechovský: Jourová by mohla být dobrá volba na post eurokomisaře

Praha – Česká republika stále nemá kandidáta na post eurokomisaře. Po Mertlíkovi a Teličkovi se začíná mluvit také o Věře Jourové z hnutí ANO. Mohl by to být překvapivě dobrý tah, domnívá se europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„K dnešnímu dni má 27 z 28 členských států již vybraného kandidáta případně kandidáty na komisaře s kvalifikací pro oblast, které by se chtěl věnovat a s agendou, co by v této oblasti chtěl dělat. Víte, která je tou 28. zemí, na kterou se stále čeká?" ptá se na svém blogu Zdechovský.

Tou zemí je samozřejmě Česká republika. Europoslanec zároveň dodává, že kromě eurokomisaře nemá země ani vybranou oblast, kterou by chtěla reálně získat, ani představu, čeho by chtěla dosáhnout.

„Co nejrychlejší výběr vhodného kandidáta či portfolia je nutnou, avšak zdaleka ne postačující podmínkou úspěchu pro získání důležitého postu v rámci Evropské komise," uvedl lidovec, který varuje, že na českého zástupce při další prodlevě v jednání může čekat nezajímavá portfolia, jako jsou „interinstitucionální vztahy", „mnohojazyčnost" a „humanitární pomoc," které jsou zde pouze do počtu, aby se dostalo na všechny členské země.

Česká republika by si podle Zdechovského měla urychleně stanovit reálné cíle, kterých může dosáhnout. „V úvahu by měla vzít kvalitu kandidátů, jejich průchodnost, vize pro danou oblast, důležitosti portfolia celkově a jeho význam pro Česko," myslí si europoslanec, který vítá navržení ministryně pro místní rozvoj na post eurokomisaře.

„Jean Claude Juncker uvedl, že mezi jmény současných kandidátů na posty komisařů chybí ženy. Proto pokud by česká republika zvolila taktiku navrhnout Věru Jourovou, možná by překvapivě měla šanci na lepší portfolio, než kandidáti muži. Možná i to může být cesta," domnívá se lidovec, podle kterého je na čase konečně vystoupit ze stínu.

Související

Tomáš Zdechovský Komentář

Evropa se musí lépe bránit ruskému a čínskému vměšování

Zahraniční zásahy do demokratických procesů zvláště ze strany Ruska a Číny představují rostoucí hrozbu pro bezpečnost členských států i EU jako celku, zejména v souvislosti s opravdu překotným technologickým rozvojem a probíhající válkou odehrávající se těsně za hranicemi EU. Evropská lidová strana (EPP GROUP in the EP), která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, usilovně bojuje proti vměšování Ruska a Číny do demokratických procesů v zemích EU.

Více souvisejících

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) eurokomisaři Věra Jourová

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Aktualizováno před 36 minutami

Aktualizováno před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy