Huml uznal: Boeing sestřelili povstalci. Jenže...

Praha - Poslanec Stanislav Huml, který v ukrajinském konfliktu stojí na straně proruských separatistů a jejich ochránce Ruska, uznal, že za sestřelením malajsijského letadla pravděpodobně stojí separatisté. Zároveň ale ostře kritizoval oficiální ukrajinskou vládu.

O tom, kdo sestřelil, a zda vůbec, malajsijské letadlo nad oblastí ovládanou proruskými separatisty, se nadále vedou spory. Ze všech verzí se ale za nejpravděpodobnější považuje ta, že došlo k sestřelení letounu separatisty. Otázkou je, zda si ho separatisté spletli s vojenským letounem, nebo šlo o nepochopitelný cílený útok.

Huml se na svém Facebooku přiklonil k první variantě. "Nejpravděpodobněji to vypadá, že jej opravdu sestřelili separatisté, když jej považovali za éro vojenské," napsal. Zároveň ale poslanec ČSSD, který je zároveň členem skupiny Přátelé Ruska v České republice, kritizoval ukrajinskou vládu. "Co je však plná odpovědnost Ukrajiny, je provoz nad oblastí, kde se válčí. Prostor měl být dávno uzavřen. Dole po sobě vrhají dělostřelecké granáty a zbytek světa nad nimi létá na dovolenou a mává jim z okénka. Strašná ironie," dodal.

Boeing Malajsijských aerolinií se zřítil nedaleko ukrajinsko-ruských hranic poté, co byl podle všeho zasažen protiletadlovou raketou. Ukrajina, USA i mnohé evropské země za viníka označily proruské separatisty. Ti to odmítají. Faktu, že letoun sestřelili právě oni, ale nahrává rétorika Ruska. To viníka přímo neoznačilo a snaží se diskuzi převést především k otázce, kdo vůbec dovolil civilním letadlům létat přes válečnou oblast.

Související

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Střela raketového systémmu BUK zasáhně kabinu letadla. Tisíce šrapnelů ji proděraví naskrz.

Devět let od sestřelení letadla MH 17: Strůjci katastrofy se přísným trestům vyhnuli

Dnes, 17. července 2023, si svět připomíná deváté výročí tragického sestřelení letadla Malaysia Airlines 17 známého pod číslem MH17 nad východním Ukrajinou. Tato událost si vyžádala životy všech 298 osob na palubě a zanechala trvalou bolest a smutek v srdcích jejich rodin a blízkých. Sestřelení MH17 se stalo jedním z nejhorších incidentů v dějinách civilního letectví a i když za něj soudy vynesly přísné tresty, je nepravděpodobné, že by si je odsouzení někdy odpykali.

Více souvisejících

Sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou (17.7.2014) Stanislav Huml

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Aktualizováno před 25 minutami

Aktualizováno před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy