Bitva o post senátora v Praze: Bursík, Panenka, Láska nebo učitelka tance?

Praha - O senátorské křeslo chtějí v Praze bojovat exministr Martin Bursík, fotbalista Antonín Panenka, někdejší rektor UK Václav Hampl, bývalý šéf Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček nebo advokáti Oldřich Choděra a Jan Láska. Vyplývá to z dosud oznámených nominací. Přihlášky ke kandidatuře je nutné odevzdat nejpozději příští úterý.

V hlavním městě si budou senátora vybírat obyvatelé Prahy 1, 5 a 9 a navíc i v Praze 10, kde z doplňovacích voleb vzejde nástupce nynějšího europoslance Jaromíra Štětiny (za TOP 09). V tomto obvodu je nutné přihlášku odevzdat už do pondělních 16:00. Senátorský mandát chtějí obhajovat v metropoli pouze dva zástupci ODS - šéf pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz v Praze 1 a Tomáš Kladívko v Praze 9.

Sociální demokraté proti Schwarzovi postaví šéfa poradců ministra školství Petra Pavlíka, lidovci spolu se zelenými Hampla, TOP 09 Bursíka a Svobodní manažera Aleše Rykla. Komunisté opět navrhují referentku Dagmar Gušlbauerovou, kterou nominovali i při minulých volbách před šesti lety.

Mezi soupeři Kladívka budou bývalý stíhací pilot a náhradník kosmonauta Vladimíra Remka Oldřich Pelčák (za ČSSD), pražská zastupitelka Strany zelených Ilona Picková (s podporou KDU-ČSL), vědec Jiří Vávra (za TOP 09) či podnikatel František Pecka (za Svobodné). Komunistickým kandidátem je odborář František Křížek.

Nástupcem místopředsedy senátorů ODS Miroslava Škalouda by se v Praze 5 mohli stát historik Žáček (za ODS), profesor psychologie Stanislav Štech (za ČSSD), advokát Láska (za KDU-ČSL a zelené), bývalý ředitel Ústavu státu a práva Vladimír Balaš (za TOP 09) nebo ekonomka Miluše Korbelová (za Svobodné).

Bývalého fotbalistu Panenku do voleb posílá hnutí Nezávislí pro Prahu 10 - Hnutí pro lepší Desítku. Jeho konkurenty budou místostarostka Prahy 10 Ivana Cabrnochová (za zelené a lidovce), kterou se rozhodla podporovat i ČSSD, advokát Choděra (za ODS), učitelka tance a propagátorka cvičení pilates Renata Sabongui (za TOP 09), místopředseda Svobodných a někdejší poslanec či Klausův poradce Jiří Payne či předseda Strany demokratického socialismu Milan Neubert.

První volby do Senátu se konaly v roce 1996, třetina senátorů byla zvolena na 2 roky, třetina na 4 roky, třetina na 6 let. Další volby se konaly v jedné třetině volebních obvodů v roce 1998. Od těchto voleb je délka mandátu všech senátorů 6 let.

Při volbách voliči vybírají z kandidátů, které navrhnou různé politické strany, nebo z kandidátů nezávislých. Kandidát, který získá více než 50 % hlasů, je zvolen senátorem. Pokud žádný kandidát nezíská přes 50 % hlasů, koná se druhé kolo voleb, kam postupují první dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. Vítězem druhého kola se stává kandidát, který získá více hlasů.

Senátorem může být zvolen občan ČR, kterému je nejméně 40 let. Volí ho občané, kteří dosáhli věku 18 let. Ve volbách může kandidovat i senátor, kterému končí mandát, takže pokud dostane důvěru občanů, může ve své práci pokračovat i po více období. Každý zvolený senátor obdrží osvědčení od volební komise o řádném a právoplatném zvolení a na první schůzi Senátu, následující po volbách, složí senátorský slib.

Zanikne-li v průběhu volebního období z jakéhokoliv důvodu mandát senátora, vyhlásí prezident republiky doplňovací volby v příslušném volebním obvodu, kde byl senátor zvolen, a stanoví den jejich konání tak, aby se konaly nejpozději 90 dnů poté, kdy zanikl mandát senátora. V těchto volbách je senátor volen pouze na zbytek volebního období, které příslušelo původně zvolenému senátoru. Pokud mandát senátora zanikl rok před uplynutím volebního období senátora, doplňovací volby se nekonají.

Související

Více souvisejících

Volby Praha Martin Bursík

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy