Babiš zřídil odbornou skupinu k analýze zdanění zaměstnanců

Praha - Ministr financí Andrej Babiš v souladu s koaliční smlouvou a v návaznosti na doporučení Evropské unie zřídil pracovní skupinu, která by měla analyzovat zdanění zaměstnanců a podnikatelů. Na základě výsledků práce může skupina následně navrhnout systémové změny ve zdanění zaměstnanců.

"Úkolem pracovní skupiny je provést analýzu současné úrovně zdanění zaměstnanců a podnikajících fyzických osob v České republice. Analýza porovná zdanění jednotlivých skupin poplatníků na trhu práce mezi sebou a zároveň provede mezinárodní srovnání," uvedlo MF. 

Na základě provedené analýzy pracovní skupina navrhne (pokud to bude považovat za účelné) systémové změny ve zdanění zaměstnanců a podnikajících fyzických osob. Analýza bude zohledňovat daň z příjmů fyzických osob a všechny odvody na sociální a zdravotní pojištění.

Pracovní skupina bude mít odbornou a zájmovou sekci. Odborná sekce zahájí práce v srpnu. V listopadu budou k diskusi vyzváni zástupci všech parlamentních koaličních stran, podnikatelské svazy, profesní komory a odbory.

Pracovní skupině předsedá prof. Alena Vančurová (vedoucí katedry veřejných financí na VŠE Praha), která nominovala další členy pracovní skupiny z akademické sféry – Prof. Jana Širokého (VŠB Ostrava), Doc. Stanislava Klazara (VŠE Praha), Ing. Petra Mazoucha (VŠE Praha) a Ing. Jana Vlacha (VÚPSV).

Ministerstvo financí bude zastupovat Mgr. Simona Hornochová (náměstkyně ministra pro daně a cla) a Ing. Bc. Zdeněk Hrdlička (ředitel odboru Strategie daňové politiky a správy). Na činnosti odborné sekce pracovní skupiny se budou podílet také zástupci Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva práce a sociálních věcí, soudce Nejvyššího správního soudu JUDr. Karel Šimka a daňový poradce Ing. Jan Čapek.

Daň z příjmů fyzických osob je v ČR 15procentní. V daňovém systému ovšem existuje řada výjimek a slev na dani. Vedle toho musí zaměstnanec i podnikatel platit sociální a zdravotní pojištění.

U osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) je sazba zdravotního pojištění 13,5 procenta z vyměřovacího základu a sazba sociálního pojištění je stanovena na 29,2 procenta z vyměřovacího základu, což je zpravidla polovina příjmu. U osob v pracovním poměru je sazba zdravotního pojištění 4,5 procenta, přičemž tato částka je stržena z hrubé mzdy zaměstnance. Dalších devět procent hradí zaměstnavatel. Sazba sociálního pojištění je 6,5 procenta u zaměstnance a 25 procent, které zaplatí za zaměstnance zaměstnavatel.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš daň Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy