Do voleb jdou i bývalí zemanovci, ale bez Šloufa

Praha - Politické hnutí Obroda, které v červnu založili bývalí členové Strany práv občanů - zemanovci (dnes SPO) a jehož čestným předsedou je někdejší blízký spolupracovník prezidenta Miloše Zemana Miroslav Šlouf, nastoupí do komunálních voleb. O přízeň voličů bude hnutí bojovat na patnácti kandidátek v Čechách a jedné na Moravě.

Sám Šlouf odmítl, že by plánoval kamkoli kandidovat. "Už nechci být ani prezidentem, ani předsedou vlády, ani kancléřem na Hradě," řekl v narážce na dřívější spekulace o svém možném angažmá. "Nepočítám s tím, že bych do něčeho kandidoval," doplnil s tím, že je v nově vzniklém hnutí připraven hlavně radit na všech úrovních.

V Praze sestavila Obroda 65člennou kandidátku do zastupitelstva hlavního města, v jejímž čele bude předseda hnutí Jiří Bejlovec. Obroda jde podle něj do voleb s mottem "Dobré zachováme, špatné změníme" a programem postaveným na čtyřech pilířích - ochrana slabších, ochrana budoucnosti, možnost žít důstojně a podpora vzdělání a vlastenectví.

Kromě zastupitelstva hlavního města budou kandidáti hnutí usilovat o proniknutí do zastupitelstva na Praze 11, a to na kandidátce tamní občanské iniciativy. Hnutí má podle Bejlovce asi 150 členů a chce sázet na spolupráci se sympatizanty.

Související

Miloš Zeman, prezident ČR

Prezident Zeman na sjezdu SPOZ volal po přímé volbě starostů

Prezident Miloš Zeman dnes na sjezdu Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) znovu volal po zavedení přímé volby starostů a hejtmanů. Straně slíbil, že zůstane jejím čestným předsedou a nadále jí propůjčí své jméno. Zároveň ji vyzval, aby po vzoru slovenského hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), které vyhrálo parlamentní volby, postavilo silného lídra. SPOZ si dnes na sjezdu zvolila nové vedení, stranu povede dosavadní předseda republikové kontrolní komise Martin Šulc.
Jaroslav Foldyna

Foldyna by rád zůstal ve sněmovním výboru pro bezpečnost

Poslanec Jaroslav Foldyna by po svém dnešním odchodu z ČSSD rád zůstal ve sněmovním výboru pro bezpečnost. ČTK řekl, že je naopak připraven opustit výbor pro obranu. Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka ČTK sdělil, že Foldyna je ve výboru za ČSSD a místo by mělo připadnout jinému členovi klubu. V nejbližší době se Foldyna nechystá ve Sněmovně připojit k žádnému jinému klubu, aktuální podle něj není ani vstup do jiné politické strany.

Více souvisejících

spo- Zemanovci Miroslav Šlouf

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy