Poslanci chtějí více peněz. Bereme málo, rozčiluje se Jandák

Praha - Poslanci chtějí více peněz. Podle plánu vlády se jim plat příští rok navýší o jedno procento. Ani to ale některým nestačí. Nejhlasitěji si o přidání říká poslanec Vítězslav Jandák.

Základní plat řadového poslance je bez náhrad - 55 869 korun. Na živobytí poslance je to prý ale málo. Myslí si to hlavně poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák.

"Porovnejte si platy poslanců v Evropě a čeští mají nejmíň. Když se dívám na platy ve veřejné správě, tak jsme na tom nejhůř. Tak to zrušme tu poslaneckou sněmovnu," rozčiluje se poslanec.

Kolik by si on sám představoval? "Já vůbec nevím, nad tím jsem neuvažoval, ale když porovnávám ty platy, tak mi nepřijde nějak velký ten plat," dodal Jandák, kterému ovšem zbylo minimálně na dovolenou. 

Někteří poslanci si ale dobře uvědomují, že by jim zvýšení platů rozhodně nepomohlo při volbách, a tak podle nich zvyšování jejich platů teď není na místě.

"Současná situace rozhodně není vhodná k tomu, aby se zvyšovala jak minimální mzda tak poslanecké platy, poslanci ČSSD jsou rozpočtově většinou mimo realitu," sdělil Miroslav Kalousek ze strany TOP 09.

Poslanci o svých platech každý rok hlasují. Podle vládního návrhu by si měli přiklepnout na příští rok jedno procento. Jsou tací, podle kterých je to ale nesmysl, a chtějí rovnou změnu celého systému. O svém platu začnou poslanci rozhodovat v září, to půjde návrh do prvního čtení.

Související

Vítězslav Jandák

Do Senátu chtějí Štěch i Jandák, ODS a lidovci jsou bez kandidátů

Občanští demokraté ani lidovci nenavrhnou na Pelhřimovsku vlastního kandidáta do Senátu. Proti Milanu Štěchovi za ČSSD se tam postaví Vítězslav Jandák jako kandidát za hnutí ANO. Jandákovu kandidaturu, o které informoval server Novinky.cz, dnes ČTK potvrdila krajská předsedkyně a poslankyně hnutí Monika Oborná. Senátor se bude na podzim na Vysočině měnit také na Žďársku. Lidovecký kandidát Josef Klement získal podporu dalších stran.

Více souvisejících

Vítězslav Jandák mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy