Babiš odmítá zveřejnit Národní investiční plán, Piráti podali žalobu

Předseda poslanců Pirátské strany Jakub Michálek podal žalobu, kterou se domáhá, aby premiér Andrej Babiš (ANO) zveřejnil Národní investiční plán. Piráti to dnes uvedli v tiskové zprávě. Michálek ke správní žalobě přistoupil poté, co neuspěl se žádostí podle jednacího řádu Sněmovny ani s následným odvoláním.

Andrej Babiš rámcově představil plán loni s tím, že zahrnuje přes 17.000 projektů za 3,45 bilionu korun na roky 2019 až 2030. Do roku 2022 mají být podle plánu financovány projekty za 1,226 bilionu korun.

Plán vznikl na základě krajských výjezdů bývalé menšinové vlády ANO a na základě požadavků jednotlivých resortů, obcí a krajů. Babiš zveřejnění odmítl, podle něho jde o interní materiál.

Michálek na dotaz ČTK upřesnil, že z procesní opatrnosti podal žaloby svým jménem hned dvě - jedna směřuje na samotnou vládu, druhá na úřad vlády. "Cílem je transparentně seznámit starosty a další občany s tím, do čeho vláda hodlá investovat peníze daňových poplatníků," napsal. Věcí by se měl zabývat pražský městský soud, který řeší nejvíce správních žalob ze všech krajských soudů a správní řízení mu trvají nejdéle - loni to bylo průměrně 569 dní. Poslanec uvedl, že prozatím nepožádal soud o případné přednostní projednání.

Piráti už v dubnu Babišovi pohrozili, že o vydání dokumentu budou usilovat žalobou, pokud neuspějí s předchozími postupy. "Pro odepření informace není zákonný důvod, protože jejímu poskytnutí nebrání ani zákony upravující mlčenlivost ani zákaz zveřejnění ve smyslu jednacího řádu Poslanecké sněmovny, podle kterého byla žádost podána," uvedl Michálek v tiskové zprávě.

Podrobnosti zde: https://t.co/lDcoYZoz4p

— Piráti (@PiratskaStrana) August 28, 2019

Neobstojí podle něj ani slova, že plán není hotový. "Nejsou věrohodná, když jej předseda vlády představil již loni v listopadu a letos v březnu jej přinesl vytištěný na jednání Sněmovny," dodal Michálek. Pirátům vadí, že občané a starostové nemají informace o tom, zda vláda plánuje uskutečnit projekty, které jim Babiš spolu s ministry slíbil na svých cestách po krajích.

Vytvořit investiční plán je podle Michálka dobrý nápad, musí se ale jednat o veřejný dokument. "A měly by být známé postupy, podle kterých vláda vybírá projekty k realizaci a investuje peníze daňových poplatníků," uvedl.

Babiš v dubnu odmítl žádosti Pirátů či předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury o zveřejnění materiálu. "Národní investiční plán je moje myšlenka. A to je náš interní materiál a na vládě nebyl. A já vám ho nedám, protože je to náš interní materiál," uvedl tehdy.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Jakub Michálek (Pirátská strana) Národní investiční plán

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Americké zbraně na Moskvu nezaútočí, zdůraznil Biden

Spojenými státy poskytnuté zbraně nesmí Ukrajina použít k útoku na ruské hlavní město Moskvu, uvedl americký prezident Joe Biden ve čtvrtek. Kyjev s nimi sice může útočit na území Ruska, ale povolení ze strany Washingtonu má své omezení. 

včera

včera

včera

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Policie při útoku na FF UK nepochybila. Inspekce ale vidí prostor pro zlepšení

Žádný z příslušníků policie není podezřelý z trestného činu v souvislosti se zásahem při tragické prosincové střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, uvedl ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vít Hendrych na čtvrtečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Inspekce však vidí prostor pro zlepšení policejní činnosti při podobných událostech. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bitva o Normandii, Operace Overlord - americký hřbitov a památník padlých

80 let ode Dne D: Na hrdinství spojenců nesmíme zapomenout, 6. června 1944 se otevřela cesta k Paříži

Přesně před 80 lety, dne 6. června 1944 započala operace Neptun, lépe známá pod názvem vylodění v Normandii nebo Den D. Šlo o největší námořní invazi v historii a odstartovala osvobození evropského kontinentu z područí německé nacistické okupace. Tato akce byla součástí rozsáhlejší operace Overlord, jejímž cílem bylo ovládnutí celé Normandie, respektive severní Francie. 

včera

včera

včera

včera

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin opět blouzní. Rusko podle něj válku na Ukrajině neazačalo

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu prohlásil, že Rusko a USA jsou v "neustálém kontaktu" ohledně možné výměny vězňů, která by mohla zahrnovat i propuštění amerického novináře Evana Gerškoviče, jenž byl minulý rok zatčen kvůli obvinění ze špionáže. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

Putin řekl, jaký dopad budou mít volby v USA na vztahy s Ruskem

Ruský prezident Vladimir Putin dnes prohlásil, že výsledek amerických prezidentských voleb neovlivní rusko-americké vztahy. Tuto informaci přinesla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy