ANO podle Pirátů hrozí obstrukcemi, pokud bude zákon spojovat Babiše a Agrofert

Hnutí ANO pohrozilo podle Pirátů sněmovními obstrukcemi zákona o evidenci skutečných majitelů, pokud se jeho znění neupraví tak, aby nebyl předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš považován za skutečného majitele holdingu Agrofert. Schválením zákona podmiňuje Evropská komise vyplacení 179 miliard korun dotací z Národního plánu obnovy, uvedli dnes Piráti v tiskové zprávě. Vyjádření zástupců hnutí ANO ČTK shání.

Šéfka klubu ANO Alena Schillerová a bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) podle Pirátů pohrozili obstrukcemi předpisu. "Babiš je připraven zablokovat 179 miliard z EU pro Česko, které mají jít třeba na léčbu rakoviny či opravu silnic a železnic, pokud se nevypustí v připravovaném zákoně o evidenci skutečných majitelů část, která se dotýká i Babiše a Agrofertu," uvedl šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

Požadavek ANO podle Pirátů dokládají dokumenty z ministerstva spravedlnosti a potvrdila ho Schillerová na jednání sněmovních klubů minulý čtvrtek. "Něco takového je pro Piráty nepřijatelné, s korupčníky se nevyjednává, a to jsme dali také jasně najevo. Koalice má na tom plnou shodu a zákon musí být projednán v původní podobě," dodal Michálek. Aby Evropská komise uvolnila první platbu podle plánu obnovy, musí Sněmovna urychleně zákon schválit.

Technická novela má podle Pirátů sladit český zákon s evropským právem. "Zákon zajišťuje, aby se neopakovaly kauzy, kdy politici ve střetu zájmů ovlivňují tok dotací směrem ke svým firmám, a přitom z firmy pobírají desítky milionů zisku," uvedli. ANO podle Pirátů chtělo vypustit z novely paragraf, na jehož základě by byl Babiš považován za skutečného majitele Agrofertu. Skupina je nyní kvůli dřívější novele zákona o střetu zájmů v Babišových svěřenských fondech.

Piráti chtějí iniciovat změnu jednacího řádu, která by ve Sněmovně zabránila obstrukcím. Šéfka komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) minulý týden Deníku N řekla, že ve Sněmovně vznikne pracovní skupina, která má bránit paralýze jednání. Řídit by ji měl místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Činnost komory v posledních měsících opoziční obstrukce několikrát zcela zablokovaly.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Více souvisejících

Hnutí ANO Andrej Babiš Agrofert Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy