Babiš by měl přemýšlet, proč vyvolává odpor, soudí Fiala. Kalousek si přisadil

Situace, kdy premiér nemůže položit bez kontroverzí květiny ve státní svátek na Národní třídě, není normální, řekl dnes právě na této ulici předseda ODS Petr Fiala. Premiér Andrej Babiš (ANO) by tak měl podle něj přemýšlet, proč vyvolává u lidí odpor. Bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek dodal, že demokracie je v poslední době v ČR v ohrožení.

Premiéra Andreje Babiše (ANO) ráno na Národní třídě lidé vypískali. "Velice si vážím, jak nás tady lidé přijali a cítím to jako závazek. Situace není normální, není normální, aby na velký státní svátek nemohl prezident a premiér položit květiny na Národní třídu, aniž by to vyvolalo obrovské společenské kontroverze a myslím, že by prezident i premiér měli přemýšlet nad svými kroky a svým jednáním a proč vyvolávají takový odpor občanů," řekl Fiala.

Každý rok chodím s našimi členy a příznivci na Národní oslavit svobodu a uctít památku obětí komunismu. Každý rok nás jde více. Protože stále více lidí si uvědomuje, že svoboda není samozřejmá. Že se komunisté opět podílejí na vládě. pic.twitter.com/k9QKywzmHR

— Petr Fiala (@P_Fiala) November 17, 2019

Miroslav Kalousek si uvědomuje, že žijeme ve svobodné společnosti, kde ale svoboda a demokracie nejsou samozřejmostí, že je za ně třeba bojovat každý den. "Demokracie není jenom většina, musí naplňovat jisté hodnotové prvky jako je nezávislost médií, nezávislost justice, základní atributy právního státu mezi které patří třeba i to, že nikdo nesmí rozhodovat ve věci, na které má subjektivní zájem. To je celá řada atributů, které poslední dobou jsou zpochybňovány nebo neplatí, tudíž je ohrožována demokracie a právní stát," dodal.

Do Prahy na Letnou dorazilo v sobotu odpoledne až 300.000 lidí, aby si připomněli 30. výročí pádu komunistického režimu a protestovali proti nynějšímu stavu politiky. Akci pořádal spolek Milion chvilek. Zazněly výzvy premiérovi Andreji Babišovi (ANO) k odstoupení, opozičním stranám ke vzájemné spolupráci a lidem k většímu zapojení do dění. Předseda vlády jen zopakoval, že je skvělé, že lidé mohou svobodně volit a vyjadřovat svůj názor. Dnes ráno na Národní třídě uvedl, že nechápe, proč demonstrující chtějí jeho demisi. Za absurdní považuje to, že demonstrující po něm chtějí, aby se zbavil Agrofertu, když ho nemá.

"Chápu rozhodnutí 250.000 včera na Letné a doufám, že příště to bude více než 250.000 a doufám, že ta jiskra v té společnosti v něco vyústí," okomentoval dnes sobotní dění bývalý europoslanec Pavel Telička (Hlas, dříve za ANO). Dodal, že je nyní potřeba zjistit, co je třeba dělat, aby se vůle projevená na takto velké demonstraci dostala do politického života. "Aby nejpozději za ty dva roky zde došlo k zásadním změnám, abychom nemuseli mít na Národní premiéra, kterého lidé vypískají a abychom nemuseli čelit důsledkům chování této vlády a prezidenta, a to jak vnitrostátně, tak v zahraničí," uzavřel.

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Andrej Babiš Miroslav Kalousek Pavel Tělička 17. listopad 30 let od sametové revoluce

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy