Babiš chce cílené sankce EU vůči Bělorusku, má podporu opozice

EU by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měla zavést vůči Bělorusku cílené sankce a podnítit uspořádání svobodných voleb v této zemi. V Bělorusku by se neměla opakovat situace jako na Ukrajině, řekl dnes ve Sněmovně předseda vlády. Uvedl, že dopoledne se před jednáním Evropské rady spojí formou videokonference kvůli společnému postoji s premiéry zemí visegrádské čtyřky a Pobaltí.

Opozice požadovala, aby Sněmovna podpořila vládu v krocích proti režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Vláda by podle lidovců a Pirátů měla také vyšetřit, jak se do Běloruska dostaly zábleskové výbušky, které běloruské zásahové oddíly použily vůči demonstrantům. Lidovci také chtějí, aby vláda připravila české adresné sankce vůči běloruským představitelům, pokud nezareagují na výzvy EU.

"Běloruští občané potřebují naši podporu. Evropská unie musí ukázat, že je akční. Hlavní teze je, že běloruští občané mají dostat šanci vyjádřit se ve svobodných volbách a říci, co si pro svoji zemi přejí," uvedl předseda vlády.

Za nejdůležitější označil to, aby si Bělorusové sami rozhodli, "kde chtějí civilizačně být a kam chtějí jít". "Nikdo jim nemá vnucovat, kam patří, co by měli dělat. Rozhodně by se neměla opakovat situace, jak proběhla na Ukrajině," uvedl Babiš. Dění na Ukrajině ovlivňuje Rusko, které podporuje proruské separatisty a obsadilo Krym.

"My bychom neměli dopustit, aby se v našem těsném sousedství na schengenské hranici dělo něco podobného jako zmanipulované volby, ostré potírání svobody slova, blokování internetu, mučení, bití, zastrašování pokojných demonstrantů. Vidíme v tom velké riziko pro náš region a hodnoty, na kterých stojí. Bojíme se, že ta situace se bude zhoršovat," dodal Babiš.

Česko podle ně podporuje cílené sankce vůči Bělorusku, na nichž se shodli ministři zahraničí EU, a ztotožňuje se s odsouzením násilí. Babiš také zmínil žádost předsedy Senátu Miloše Vystrčila o společnou schůzku s vicepremiérem Janem Hamáčkem, ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (oba ČSSD) a předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) kvůli koordinaci postojů ústavních činitelů. Babiš uvedl, že dal Hamáčkovi pokyn, aby Vystrčil dostal informace o situaci v Bělorusku od české rozvědky.

Sněmovna by podle Pirátů, ODS i KDU-ČSL měla vyjádřit k situaci v Bělorusku po prezidentských volbách, které jsou označovány za zmanipulované a vyvolaly protesty a stávky. Sněmovna by se podle místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Pikala (Piráti) měla připojit k dalším státům, které se vyjádřily k výsledkům voleb a nevzaly je na vědomí.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura doporučil, aby Sněmovna k Bělorusku přijala stejné usnesení, jaké minulý týden přijal Senát. Horní komora minulý týden odsoudila policejní zásahy proti demonstrantům v Bělorusku. Podle senátorů jsou tyto zásahy násilné a zjevně nepřiměřené. Průběh voleb byl pak podle nich neférový a nedemokratický.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Bělorusko Zbyněk Stanjura Vojtěch Pikal (Piráti) sankce

Aktuálně se děje

před 24 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy