Babiš dál kašle na interpelace. Někdy letos se uvidíme, vzkázal Pirátům

Pirátští poslanci se ve dvou desítkách stejných písemných interpelací obrátili na premiéra Andreje Babiše (ANO) s dotazem, zda na interpelace do Sněmovny někdy přijde. Poukazují na jeho časté absence. Babiš v odpovědích poslancům Pirátů slíbil, že se letos na interpelacích určitě někdy uvidí. Babiš byl omluven i z dnešních interpelací, a to kvůli zahraniční cestě do Izraele.

Babiš čelí kritice opozice kvůli absencím často. Piráti spočítali, že ministerský předseda se v tomto volebním období účastnil zhruba do konce loňského listopadu méně než poloviny ústních interpelací. Jeho účast na písemných interpelacích byla podle pirátských poslanců ještě mnohem slabší.

Data ukázala, že Piráti jsou ve sněmovně důslednou opozicí. Loni jsme se na premiéra a ministry obrátili v ústních interpelacích ve 209 případech. Následují STAN (120), ODS (119), KDU-ČSL (112), TOP 09 (75), SPD (73),... https://t.co/MyuOWzM3sj

— Jakub Michálek (@JakubMichalek19) January 22, 2020

"Tím je zásadně oslabován celý smysl interpelací, které jsou přitom jedním z klíčových instrumentů ústavního principu kontroly vlády Poslaneckou sněmovnou, jíž je vláda v parlamentní demokracii odpovědná," stojí v pirátských dotazech. Písemné interpelace se konají při schůzích dolní komory pravidelně každý čtvrtek dopoledne a ústní odpoledne.

"Chceme dosáhnout toho, že pan premiér bude chodit do Poslanecké sněmovny a bude mít nějakou rozumnou účast," řekl ČTK předseda klubu Pirátů Jakub Michálek.

Babiš odpověděl jednotlivě pirátským poslancům jednou větou, liší se jen oslovením, zda jde o poslance, nebo o poslankyni. "Seznámil jsem se s obsahem Vaší písemné interpelace a mohu Vám k němu sdělit, že se v roce 2020 na interpelacích určitě potkáme," napsal těsně před Vánoci. Protože tazatelé nebyli s Babišovou odpovědí spokojeni, interpelace byly zařazeny k projednání na plénu.

"Zatím jsme se neviděli, protože pan premiér nepřišel na písemné interpelace," komentoval Michálek premiérovu odpověď.

O Babišově účasti na interpelacích dnes jednal s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). "On mi slíbil, že bude apelovat na pana premiéra, aby aspoň jednou za schůzi přišel na ty písemné interpelace do Poslanecké sněmovny," uvedl. Pokud se situace nezmění, je Michálek připraven vyvolat mimořádnou schůzi Sněmovny, kde by se interpelace probíraly. Pro její svolání je zapotřebí alespoň 40 podpisů, pirátský klub má 22 členů.

Sdílejte článek

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Česká pirátská strana Jakub Michálek (Pirátská strana) Radek Vondráček (ANO)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy